Infecțiile intraspitalicești îi sperie pe medicii constănțeni

536
Infecțiile intraspitalicești îi sperie  pe medicii constănțeni - infectiiintraspitalicesti-1314808520.jpg
Curățenia nu este punctul forte al spitalelor din sistemul sanitar de stat. Din cauza lipsurilor financiare cu care se confruntă unitățile, echipamentele medicale și mobilierul sunt vechi, în unele cazuri chiar improvizate, produsele folosite la curățenie sunt dintre cele mai ieftine, iar personalul responsabil cu gospodărirea spațiului este insuficient.

În consecință, sunt create toate premisele pentru apariția infecțiilor intraspitalicești (sau nosocomiale, cum mai sunt denumite).

Pe de altă parte, chiar dacă ar fi o curățenie exemplară, riscul să apară astfel de infecții ar fi tot ridi-cat, având în vedere că prin aceste unități se perindă tot felul de bolnavi.

Prin urmare, reprezentanții unită-ților sanitare au responsabilitatea, impusă prin lege, să urmărească evoluția infecțiilor nosocomiale și să ia toate măsurile pentru a reduce factorii ce favorizează dezvoltarea lor.

Spitalul de Infecțioase, în top!

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța susțin că numărul infecțiilor intraspitalicești depistate în unitățile sanitare din județul nostru este mic, astfel că nu sunt motive de alarmare. Astfel, în primul semestru din 2011, au fost raportate 18 cazuri de infecții intra-spitalicești; șapte cazuri (cele mai multe, de altfel) au fost semnalate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, urmat de Spitalul Municipal Medgidia. La Spitalul Județean Constanța, au fost depistate, în aceeași perioadă de timp, cinci infecții nosocomiale.

"Nu au fost focare care să ridice probleme, epidemiologii direcției

s-au deplasat de fiecare dată la spitalele respective și au dispus măsurile necesare", a afirmat dr. Constantin Dina, șeful DSP Constanța.

Pe de altă parte, numărul cazuri-lor semnalate este mic, în comparație cu alte județe, dar și cu anii precedenți. Reprezentanții direcției susțin însă că directorii spitalelor au transmis raportări reale, căci "dacă nu le-ar declara, ar putea să le scape de sub control".

Controale prin spitale

Zilele acestea, specialiștii DSP Constanța efectuează verificări în toate spitalele din județul nostru, cu privire la prezența infecțiilor intra-spitalicești. Amplul control a fost demarat în contextul în care, în Spitalul Clinic de Urgență "Sfântul Andrei" din Galați, trei pacienți au fost depistați cu acinetobacter, o infecție nosocomială, iar doi dintre ei au decedat.

La Spitalul Județean Constanța, potrivit declarațiilor dr. Dan Căpățână, s-au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de cazuri.

"Spitalul are un program de prevenire a infecțiilor intraspitalicești bine pus la punct. O dată la două săptămâni sau la lună, se recol-tează probe de micro-aero-floră, de pe suprafețe și de apă din toate zonele. Din blocurile operatorii se recoltează probe o dată pe săptămână. Avem patru aparate pentru sterilizarea încăperilor, care sunt folosite pe secțiile de chirurgie, neonatologie și terapie intensivă", a declarat managerul.

Potrivit medicului, în cea mai mare unitate sanitară nu a fost depistată niciun germen rezistent la antibiotice, care este cel mai periculos, căci face imposibilă aplicarea oricărui tratament.

v v v

O infecție intraspitalicească a fost depistată la Spitalul de Urgență "Sfântul Andrei" din Galați. Este vorba de bacteria acinetobacter, confirmată la trei pacienți internați în Secția de Neurochirurgie.

Doi dintre pacienți, de 65 și respectiv 31 de ani, au murit, iar reprezentanții DSP Galați au demarat o anchetă pentru a stabili dacă infecția a provocat decesul.

Ieri, o comisie a Ministerului Sănătății a verificat unitatea sanitară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 August 2011
Stire din Social : Ne părăsesc asistentele medicale!
Pagina a fost generata in 0.2604 secunde