Implant dentar sau punte dentară? Care este diferența dintre cele două

421
Implant dentar sau punte dentară? Care este diferența dintre cele două - implantdentar-1630505871.jpg

Articole de la același autor

Implantul dentar reprezintă înlocuirea rădăcinii dintelui cu o componentă metalică, care devine, astfel, suport pentru viitoarea lucrare dentară fixă sau mobilă și a cărui durată de viață poate ajunge până la 25 ani. Cu toate acestea, mulți pacienți sunt încă reticenți față de această procedură, cerând în continuare să li se efectueze punți dentare clasice.

Care este diferența între un implant dentar și o punte dentară? Potrivit dr. Irina Alexandru, oamenii se tem de implantul dentar, întrucât procedura necesită prea mult timp, iar organismul ar putea respinge implantul. În același timp, alții se pot confrunta cu anxietatea față de intervenția chirurgicală și nu numai.

„Tocmai de aceea, le explic de fiecare dată că, pe termen lung, nu numai că nu vor mai avea probleme cu edendația (lipsa dinților), dar nici nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le presupune puntea dentară clasică”, a declarat stomatologul.

Pentru pacienții edentați, cel mai important rămâne cât durează tratamentul. Cu toate acestea, soluțiile cele mai rapide nu sunt și cele mai eficiente pe termen lung. Dacă instalarea unei punți dentare clasice nu durează mai mult de o lună, finalizarea unui implant dentar poate dura chiar și șase luni. Totuși, în lipsa unei igienizări corecte și riguroase, puntea dentară poate duce la apariția unor complicații parodontale la nivelul dinților stâlpi, precum și la reabsorbția osoasă facilitând, astfel, distrugerea parțială sau chiar integrală a dintelui. Implantul dentar, pe de altă parte, nu necesită îngrijiri speciale și are o durată de viață care poate ajunge și la 25 de ani.

De asemenea, procesele prin care sunt instalate puntea dentară și implantul dentar diferă semnificativ. În momentul în care se pregătește inserția punții clasice, dinții stâlpi sănătoși din vecinătatea edentației sunt șlefuiți pentru o mai bună fixare a acesteia. Înlocuirea dintelui lipsă prin implant dentar se realizează printr-o singură coroană și nu prin trei, ca în cazul punților clasice. Asta înseamnă că dinții învecinați nu suferă nici o modificare. „Mai mult decât soluționarea rapidă a problemei, oamenii ar trebui să se gândească la eficiența tratamentului - cât timp durează, ce presupune și ce probleme pot apărea. În acest moment, cel mai mult contează sănătatea fiecărui dinte în parte. Dacă se poate să nu intervenim, ar fi bine să nu o facem”, ne atenționează dr. Alexandru.

Una dintre cele mai recurente probleme cu care se confruntă cei care suferă de edentație este cea psihologică. Drept urmare, oamenii se tem de orice tip de intervenție chirurgicală, iar implantul dentar este, într-adevăr, o intervenție chirurgicală.

„Pentru a-mi ajuta pacienții să depășească această ultimă barieră, îi invit de fiecare dată să-și amintească faptul că această soluție îi ajută să nu se mai confrunte cu probleme dentare pentru o perioadă îndelungată de timp”, a subliniat medicul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cu ce înlocuiești dintele rupt
Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Când se recomandă implant dentar?
Pagina a fost generata in 0.6108 secunde