Hipertensiunea arterială afectează, în general, persoanele sedentare

344
Hipertensiunea arterială afectează, în general, persoanele sedentare - fondhipertensiune-1633102935.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe persoane suferă, în ziua de azi, de hipertensiune arterială. În aceste condiţii, inima este supusă unei munci suplimentare, iar riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral şi alte probleme de sănătate este în creştere.

Ce este această tensiune arterială? Specialiştii din lumea întreagă o descriu ca pe o forţă, pe care o are fluxul sanguin (circulaţia sanguină) în interiorul vaselor de sânge. Probabil că v-aţi auzit frecvent medicul de familie sau diferiţi specialişti spunând că tensiunea arterială se înregistrează sub forma a două numere: 120/70, pe care le puteţi auzi ca „120 cu 70” sau „12 cu 7”, iar ambele numere sunt la fel de importante. De exemplu, primul număr este presiunea inimii care bate şi împinge sângele prin vasele de sânge (artere). Specialiştii o numesc tensiune sistolică.

Cel de-al doilea număr este presiunea sângelui, când vasele se relaxează între bătăile inimii, aceasta din urmă fiind numită tensiune diastolică.

Potrivit dr. Elena Diaconu, HTA (hipertensiunea arterială) nu dezvoltă, uneori, simptome clare, dar dacă este vorba de o persoană sedentară, supraponderală sau cu o moştenire genetică pe măsură, atunci şansele să suferiţi de HTA sunt şi mai mari. În acelaşi timp, şi consumul preponderent de carne vă poate duce în acelaşi punct. De regulă, incidenţa acestei afecţiuni creşte odată cu vârsta, cele mai afectate fiind persoanele de peste 65 de ani.

„Pentru a ţine sub control HTA este indicat să vă schimbaţi, în primul rând, regimul alimentar. Mai mult decât atât, câteodată, o dietă vegetariană vă poate ajuta, deoarece prin scăderea colesterolului, veţi începe să vă simţiţi mai bine. De asemenea, produsele bogate în acizi graşi saturaţi şi colesterol, precum untul, laptele gras şi carnea de porc, sunt principala cauză a creşterii tensiunii. Aşa că v-ar prinde bine un regim bazat pe fructe, legume, alimente din cereale integrale. Foarte important este ca, în tot acest timp, să eliminaţi zahărul, sarea şi tot ceea ce conţine grăsimi”, a subliniat medicul.

În plus, se recomandă un consum redus de cafeină sau eliminarea cafelei din regimul zilnic. Desigur, trebuie evitate Cola sau ceaiul negru, acestea fiind înlocuite de apă din belşug.

Şi, bineînţeles, aveţi grijă cu stresul şi anxietatea, acestea fiind două dintre cauzele majore care generează hipertensiunea arterială. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5302 secunde