Gripa ucigașă, teroare la Constanța! Aglomerație maximă la spital

407
Gripa ucigașă, teroare la Constanța! Aglomerație maximă la spital - gripaporcina3mart-1457025172.jpg

Articole recomandate

Virusul gripal AH1N1 afectează tot mai mulți constănțeni, conform statisticilor din ultima lună. Potrivit reprezentanților Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța, medicii de familie au solicitat suplimentarea numărului de vaccinuri, pentru că cele

33 de mii de doze distribuite au fost epuizate deja. În prezent, numărul cazurilor de gripă porcină a ajuns la 148, comparativ cu începutul lunii februarie, când au fost confirmate doar două îmbolnăviri.

"În urmă cu două săptămâni, numărul îmbolnăvirilor cu gripă porcină ajunsese la 89. Acum, sunt înregistrate 148 de cazuri de gripă AH1N1. S-au folosit 33 de mii de doze de vaccin, iar medicii de familie au mai făcut solicitări", a declarat, pentru "Cuget Liber", Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța.

Situația este dramatică și la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța care este supraaglomerat, conform spuselor directorului instituției, conf. univ. dr. Stela Halichidis.

Bătrânii și copiii, cei mai afectați

Îmbolnăvirile severe și complicațiile apar mai frecvent la anumite grupe de risc. Acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu afecțiuni medicale cronice, precum diabetul, deficitul imunitar, afecțiunile cronice respiratorii, afecțiunile cronice cardiovasculare și obezitate.

De asemenea, există un risc crescut pentru copiii cu vârste fragede și pentru femeile gravide. Ocazional pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe de risc. Gripa se manifestă prin febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane și oboseală.

Cum să stai departe de gripă

Măsurile recomandate de către medici pentru persoanele sănătoase pentru a nu se îmbolnăvi de gripă sunt următoarele: evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii ochilor, a nasului și a gurii și vaccinarea antigripală.

"Pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul gripal, recomand o igienă personală cât mai sănătoasă, consumul de fructe și legume crude spălate foarte bine și multă mișcare. În cazul persoanelor care deja s-au îmbolnăvit, le recomand să meargă cât mai urgent la medic și să nu recurgă la automedicație", a mai spus purtătorul de cuvânt al DSP Constanța.

Bolnavii adulți îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infecțioși aproximativ șapte zile de la debutul simptomelor de gripă.

De aceea, se recomandă ca cel puțin șapte zile, persoanele bolnave să stea acasă, izolați, pentru a nu îi îmbolnăvi și pe ceilalți. Cu toate acestea, este prudent să se ia în considerare că o persoană este infecțioasă pe toată perioada în care are simptome de gripă.

Atunci când o persoană este sănă-toasă, trebuie să mențină o distanță de cel puțin un metru față de orice persoană cu simptome de gripă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3504 secunde