Gripa face ravagii. Vaccinați-vă!

275
Gripa face ravagii. Vaccinați-vă! - vaccinare-1547041292.jpg

Articole de la același autor

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că, în această perioadă, se înregistrează un număr mare de cazuri de gripă și recomandă vaccinarea antigripală, iar în caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată dacă este o infecție mai gravă și să nu se ia antibiotice.


"Cred că în acest an sezonul (de gripă - n.r.) a debutat puțin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă și, din nefericire, s-au înregistrat deja patru decese. Ce este îngrijorător - decesele au apărut și la persoane care nu aveau afecțiuni preexistente, la bărbați tineri fără alte afecțiuni, ceea ce ne face să recomandăm vaccinarea pentru că este universală. Practic, orice persoană, după vârsta de șase luni, inclusiv copiii, beneficiază de vaccinare", a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Digi 24.


Medicul a precizat că și în luna ianuarie este utilă vaccinarea.


"Ceea ce trebuie să facem este să ne vaccinăm la timp. (...) Și în luna ianuarie este utilă vaccinarea, putem continua, depinde și de evoluția sezonului, pentru că între momentul administrării și momentul apariției unității protectoare trec circa 15 zile. Trebuie să ne vaccinăm înainte de a fi expuși la risc pentru vaccinare", a explicat Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie a arătat că sunt câteva sute de cazuri de gripă înregistrate în ultima săptămână.


"Ceea ce ne face să ne gândim că sezonul este în plină evoluție și altă soluție în afară de vaccinare sunt măsurile generale de igienă și, dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, să nu mergem în colectivitate, să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital dacă este o infecție mai gravă și să nu luăm antibiotice - este o altă recomandare de care trebuie ținut cont. (...) Problema legată de gripă este a complicațiilor pe care le produce și a mortalității pe care o produce în primul rând la persoane cu comorbidități, dar nimeni nu este scutit de complicații și, din nefericire, și decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecțiuni cronice", a punctat Rafila.


Potrivit medicului există două tipuri de vaccinuri disponibile - vaccinul trivalent și tetravalent. "Eficiența este bună și la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A - AH1N1, AH3N2 - sunt conținute atât în vaccinul trivalent cât și în cel tetravalent", a subliniat Rafila.


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat marți că există patru decese cauzate de virusul gripal, afirmând că deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie, dar se așteaptă o circulație mai intensă a acestui virus pe parcursul lunii februarie. 


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.204 secunde