Glanda tiroidă - probleme ce te duc pe masa de operație

2732
Glanda tiroidă - probleme ce te duc pe masa de operație - hipertiroidism-1348514895.jpg

Articole de la același autor

Tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului. Aceasta este responsabilă de producerea hormonilor care au rol în reglarea metabolismului. Ea este alcătuită din doi lobi care sunt localizați în partea din față a gâtului, uniți printr-o punte ce poartă denumirea de istm. Secreția unei cantități exagerate de hormoni determină hipertiroidism, iar deficitul de hormoni produce hipotiroidism. De altfel, acestea sunt cele mai frecvente dereglări ale glandei. Tiroida se poate mări și în urma unei inflamații.


Investigații în hipertiroidie

Pentru depistarea și diagnosticarea corectă a oricărei dereglări a glandei tiroide este necesar controlul medical. Pacientul trebuie să se adreseze endocrinologului care va investiga afecțiunea. "Evaluarea inițială este foarte importantă deoarece pacientul este consultat prin palparea gâtului, urmând să fie supus examenului ecografic și a unor analize de sânge pentru hormonii tiroidieni. Se recomandă ionograma, iar în cazurile mai complicate biopsia, care înseamnă aspirarea unui fragment de tiroidă cu ajutorul unui ac fin, sau se recurge la computerul tomograf sau la RMN", a declarat pentru "Cuget Liber" dr. Laura Pătrășcanu, directorul general al Clinicii "Galamed" din Constanța. În cazul în care medicul depistează un nodul la nivelul glandei tiroide, medicul va recomanda biopsia, procedură care nu este foarte dureroasă, dar care este esențială în depistarea cancerului.

De multe ori se ajunge la operație

Bolile tiroidiene răspund în general la tratamentul medicamentos, însă în unele cazuri, dacă nodulii benigni nu se micșorează în decurs de 3-6 luni este nevoie să se intervină chirurgical. În cazul în care biopsia relevă natura canceroasă a acestor formațiuni, operația este vitală. Tiroida poate fi extirpată total sau parțial, în funcție de starea de sănătate:

- Tiroidectomia totală - medicul va extirpa ambii lobi ai glandei tiroide

- Extirparea lobilor tiroidei și a istmului - se va extirpa doar lobul în care au apărut noduli și dacă este afectată și partea de țesut care leagă cei doi lobi, adică istmul.

- Tiroidectomia parțială - medicul va opera un lob întreg, istmul și o parte din celălalt lob. Toate aceste intervenții necesită anestezia generală, fapt pentru care pacientul trebuie să fie informat de specialist asupra a ceea ce se va întâmpla în timpul operației, dar și după încheierea ei.

"Un tub de drenaj rămâne atașat în locul operației pentru a elimina lichidul care se acumulează în rană, pentru câteva zile. Majoritatea celor operați de tiroidă pleacă din spital în 1-3 zile. Complicațiile sunt rare : sângerare, voce îngroșată, dificultăți la înghițire, scăderea calciului din sânge dacă s-a extirpat întreaga glandă. După operație se continuă tratamentul medicamentos pentru a înlocui hormonii tiroidieni", a mai precizat dr. Laura Pătrășcanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4703 secunde