Expunerea prelungită la radiaţiile solare vă poate îmbolnăvi de cancer de piele

246
Expunerea prelungită la radiaţiile solare vă poate îmbolnăvi de cancer de piele - radiatiilesolare-1622549791.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă acum aveți de-a face cu câteva zile ploioase, în scurt timp, vremea se va încălzi, iar soarele puternic poate deveni un inamic pentru sănătate, dacă nu știți să vă protejați de el. De fapt, susțin medicii, radiațiile solare pot fi cauza principală pentru cancerul de piele, de ochi și cataractă.

Chiar dacă aveți senzația că soarele nu este puternic, în mod involuntar, vara, oamenii se expun cel mai mult riscurilor radiaților solare. Statisticile arată că incidența cancerului de piele a crescut considerabil în ultimii ani. Astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul I în topul cancerelor, mai frecvent decât cancerele de prostată, plămâni, sâni și colon, iar soarele este principalul vinovat. Potrivit dr. Victoria Poenaru, radiațiile solare au numeroase efecte nocive asupra organismului uman: soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariția petelor și a ridurilor superficiale.

„În acelaşi timp, tot soarele se face vinovat de apariția cancerelor de piele, precum carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular sau melanomul malign, cel mai rar, dar și cel mai letal, pentru că metastazează devreme. Desigur, mai sunt de menționat cancerele de ochi, dintre care melanomul coroidian este cel mai frecvent și mai letal, sau melanomul irisului, întâlnit mai rar, dar care poate metastaza, de asemenea. Nu în ultimul rând, riscul de cataractă crește exponențial în urma expunerii la soare. Acesta este motivul pentru care populațiile care locuiesc la altitudine mare au o rată ridicată de cataractă precoce”, a explicat medicul.

Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiații ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vieții și variază de la persoană la persoană, în funcție de piele. Știați că pierdeţi aproape tot capitalul solar până la vârsta de 20 ani? De aceea este vital să vă protejaţi întotdeauna corespunzător pielea și ochii, iar regula principală este utilizarea cremei de soare cu protecție UV, cu SPF minim 25. Aceasta trebuie aplicată cu regularitate înainte de a vă expune razelor soarelui, fie că ieșiţi la iarbă verde sau la o simplă plimbare în parc.

Este foarte important să acoperiţi orice suprafață expusă a pielii, inclusiv fața și în special pleoapele. O atenție sporită trebuie acordată celor mici, care nu trebuie să iasă din casă fără protecție solară. De asemenea, nu trebuie să uitaţi de ochelarii de soare cu protecție UV, pentru a contracara și efectele nocive la nivel ocular. Primele simptome care trebuie să vă alarmeze sunt: leziunile cutanate care sângerează sau nu se vindecă, prezente pe orice suprafață a pielii, inclusiv pe față; orice leziune care își modifică mărimea sau culoarea, sau care prezintă zone de culori diferite; modificări ale vederii care pot varia de la vedere tulbure și până la pierderea completă a vederii.

Bineînţeles, există și persoane care au risc crescut de apariție a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzează, ci se înroșesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. Persoanele cu ochii albaștri au mai puțin pigment în iris, ceea ce înseamnă o protecție scăzută a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afecțiuni oculare din cauza radiațiilor solare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5383 secunde