Explozie de infecții acute respiratorii în județul Constanța

434
1
Explozie de infecții acute respiratorii în județul Constanța - infectii-1382025786.jpg

Articole de la același autor

r În numai o săptămână, numărul infecțiilor și pneumoniilor a crescut cu aproape jumătate

A venit frigul și, odată cu el, au apărut și pro-blemele de sănătate ale căilor respiratorii. În spitalele și policlinicile din Constanța se înre-gistrează din ce în ce mai multe cazuri de răceli și infecții ale căilor res-piratorii. Mii de constănțeni s-au prezentat la medic, dintre care foarte mulți sunt copii.

Direcția Județeană de Sănătate Publică Constanța a raportat, pentru săptămâna trecută, peste 3.600 de îmbolnăviri.

"În cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și gripei, în săptămâna 7 - 13 octombrie, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. În schimb, au fost 2.921 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, din care 79 au necesitat spitalizarea, și 588 de pneumonii, cu 93 de pacienți internați", a declarat dr. Mihaela Dinisov.

Potrivit acesteia, față de săp-tămâna precedentă, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 37,9 la sută.

Nu luați antibiotice!

În perioada următoare, Direcția de Sănătate Publică va demara și acțiunea de vaccinare a populației împotriva gripei. Aceasta asigură însă imunitate doar împotriva gripei, nu și împotriva infecțiilor respiratorii. Medicii atrag atenția să nu ne administrăm singuri medicație în caz de răceală.

"Tendința actuală a populației este ca, la primele semne de boală, să facă automedicație cu antibiotice. Aceste infecții ale căilor aeriene superioare sunt date în majoritatea cazurilor de către viruși (90%) și într-un procent mai scăzut de către bacterii și alți agenți patogeni (10%). Antibioticele în infecțiile virale nu au niciun efect - dimpotrivă, pot agrava starea de sănătate prin apariția complicațiilor sau prelungirea bolii", explică dr. Ioan Slav.

Evitați aglomerațiile!

Pentru a-i proteja sănătatea, medicii recomandă populației să evite contactul cu persoanele bolnave și să se ferească de aglomerații. De asemenea, se impune consumul de fructe și legume bogate în vitamina C, pentru creșterea imunității organismului, evitarea alcoolului în favoarea lichidelor calde.

Specialiștii atrag atenția că cei mai sensibili la infecții respiratorii sunt copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de afecțiuni cronice, precum boli cardiovasculare, diabet, tulburări ale circulației periferice. De aceea, în această perioadă, trebuie urmat cu strictețe tratamentul indicat de medic.

Atenție la alimentație!

"Prevenirea infecțiilor respiratorii și a îmbolnăvirilor în general nu se face într-o zi sau într-o săptămână. Prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viață. Infecțiile respiratorii (cu transmitere respiratorie, aeriană) sunt mai frecvente în sezonul rece, la variațiile frecvente și bruște de temperatură", precizează dr. Loti Popescu, coordonator programe la DSP Constanța.

Aceasta ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată sezonului, să acoperim bine capul, mâinile, picioarele și zona gâtului, să bem ceaiuri călduțe, din plante, să introducem în alimentație produsele stupului, să ne îmbogățim alimentația cu legume crude și fructe și să facem mișcare adecvată vârstei.

Comentează știrea

Craii de curte veche
18 octombrie 2013
Pomeni de la Mazare

Ne miram ? Cind a inceput MAREA POLUARE nimeni nu vorbea. Efectul distrugerii tramvaielor si troleibuzelor incepe sa se vada, si cresterea POLUARII autobuzele lui Mazare si gasca lui Ziaristul Ion Tita Calin unde este sa ne explice cum ca este bine ce se intimpla in oras cu poluarile?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Cum se manifestă hepatita
Pagina a fost generata in 0.5241 secunde