Ecografia care depistează la timp riscul unui accident vascular cerebral

1702
1
Ecografia care depistează la timp riscul unui accident vascular cerebral - unnamed-1432620538.jpg

Articole de la același autor

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de mortalitate. Din nefericire, sunt numeroase cazuri când afecțiunea, deși una dintre cele mai periculoase, nu dă niciun simptom decât atunci când este prea târziu. De aceea, o ecografie Doppler, la îndemână oricui, ce nu doare, nu este invazivă și durează și puțin, vă poate salva viața!

Accidentul vascular cerebral debutează, în multe cazuri, cu un proces de ateroscleroză - de depunere a unei plăci formate din lipide, calciu sau diferite celule și resturi celulare, pe pereții arterei carotidiene. Dr. Alina Jipa, medic specialist neurolog în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, a explicat: "Diminuarea sau stoparea flu-xului de sânge se face prin simpla îngustare a diametrului arterial, fie prin ruperea unei porțiuni din placă și transportarea fragmentului respectiv prin sânge la distanță spre o arteră mai mică, fie prin formarea unui tromb la acest nivel sau pur și simplu prin ruperea arterei rigidizate și friabile". Cert este că, indiferent de mecanism, rezultatul este periculosul accident vascular cerebral.

Medicul specialist a adăugat că dacă apare un blocaj temporar al fluxului de sânge, se produce inițial un atac ischemic tranzitor. "În cazul acesta, simptomele se mențin câteva ore, mai puțin de 24 de ore. Însă, dacă simptomele persistă mai mult, este vorba despre un accident vascular cerebral", a adăugat medicul Alina Jipa.

Oricum ar fi, indiferent dacă simptomele dispar sau persistă, bolnavii trebuie să se prezinte la medic. "Ideal este să facă acest lucru încă de la primele semne, fără a amâna, deoarece nu se știe sigur cum va evolua atacul ischemic, fiind posibilă evoluția spre un accident vascular cerebral sau, pur și simplu, acest atac este un semnal de alarmă", a precizat dr. Alina Jipa.

Semnele la care trebuie să fiți atenți

Simptomele la care trebuie să fie atenți pacienții sunt: vedere încețoșată sau chiar orbire, slăbiciune, amorțeală, furnicături la nivelul feței, brațului, membrului inferior - de obicei pe o parte a corpului, tulburări de mers și de echilibru, lipsă de coordonare a mișcărilor, dificultăți de vorbire, amețeală, confuzie, cefalee puternică, dificultăți de înghițire.

De ce este indicată ecografia Doppler

Pentru a diagnostica accidentul vascular cerebral investigația de un real ajutor este ecografia Doppler a carotidelor și vaselor cerebrale. Aceasta este o investigație complexă, ce măsoară viteza circulației fluidelor corporale. Nu doare, nu este invazivă și durează până în 30 de minute. Concret, este asemenea oricărei ecografii, cu deosebirea că vizualizează fluidele care circulă prin organism. De asemenea, mai este necesar un examen oftalmologic (cu studierea fundului de ochi) și, dacă este cazul, investigații mai aprofundate, precum angiografie prin tomografie computerizată (CT) sau angiografie prin rezonanță magnetică nucleară (angio-RMN).

"În formele ușoare sau medii, tratamentul se începe cu modificarea stilului de viață, cu tratament medicamentos și urmărirea periodică a bolnavului, prin examen Doppler carotidian și transcranian", a mai adăugat specialistul neurolog.

"Dacă însă ecografia Doppler carotidiană evidențiază o îngustare carotidiană severă (de obicei peste 70% la nivel cervical), indiferent dacă există sau nu simptome, se trece la abordarea chirurgicală. Aceasta se poate face fie prin endarteriectomie carotidiană (deschiderea arterei și îndepărtarea plăcii pe cale chirurgicală) sau, dacă starea generală a pacientului este problematică, se recurge la antioplastie carotidiană cu stenturi. Aceasta constă într-un mic balon introdus printr-un cateter în zona îngustată. Ajuns acolo, balonul este umflat pentru lărgirea arterei și o piesă numită stent este plasată în acel punct, pentru a împiedica îngustarea ulterioară a vasului de sânge. După intervenție, pacientul trebuie să aibă un stil de viață echilibrat, să își controleze factorii de risc și să urmeze un tratament adecvat", a explicat dr. Jipa.

"Așadar, ecografia Doppler carotidiană are un rol esențial atât în depistarea cauzelor unui accident vascular cerebral, dar și în aprecierea riscului de a face un accident vascular cerebral în viitor, fiind obligatorie pacienților cu factor de risc vascular", a concluzionat medicul specialist.

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.7304 secunde