Dușuri călduțe, recomandarea medicilor pe timp de caniculă

1536
Dușuri călduțe, recomandarea medicilor pe timp de caniculă - 1fb0a167e68e4e697611819f9f970c8e.jpg

Articole de la același autor

Vara înseamnă vacanță, mare, soare, plajă, nisip, dar și temperaturi de 35 de grade Celsius. Pentru a face față tem-peraturilor ridicate, dr. Loti Popescu, șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța ne dă câteva recomandări.

Consumați fructe
și legume proaspete
Cel mai important este să evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00-18,00. Dacă trebuie totuși să ieșiți din casă acoperiți-vă capul cu o pălărie sau o șapcă, îmbrăcați-vă cu haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. "Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul la 22 de grade Celsius și nu folosiți ventilatoare dacă temperatura de afară depășește 32 de grade Celsius", a atras atenția specialistul.
Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.
Beți zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echi-valentul lui la fiecare 15-20 de minute. Nu consumați alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a orga-nismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu un conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Consumați fructe și legume proaspete, cu un conținut ridicat de apă: pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii
Aveți grijă de persoanele dependente de voi - copii, vârstnici, persoane cu dizabilități oferindu-le, în mod regulat li-chide, chiar dacă nu vi le solicită.

Limitați creșterea temperaturii în locuințe
Dacă stați în locuință, pe toată perioada cât temperatura ex-terioară, este superioară celei din locuință țineți ferestrele închise și trageți jaluzelele sau draperiile. "Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință. De asemenea, stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale și închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie", a punctat specialistul.

Vârstnicii trebuie să-și adapteze schema terapeutică
Vârstnicii și bolnavii cronici trebuie să-și creeze un ambient astfel încât organismul să se adapteze cu ușurință. Alimentația lor va consta în fructe și legume proaspete, iar hidratarea cores-punzătoare a organismului, cu multe lichide și sucuri naturale este obligatorie. Potrivit dr. Loti Popescu, "Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indi-cațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade cei cu afec-țiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hiper-tensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4492 secunde