Durerea de rinichi, influențată de frig și umezeală

58972
Durerea de rinichi, influențată de frig și umezeală - fonddurererinichi-1380637313.jpg

Articole de la același autor

Durerile de rinichi sunt adesea confundate cu nevralgiile sau durerile de coloană, sau chiar cu afecțiuni genitale în cazul femeilor dacă durerea iradiază până în zona abdomenului inferior. Diferența majoră însă, o face blocajul urinării, urmată de o durere intensă, greață, vărsături și febră. Toate acestea sunt rezultatul unei boli de rinichi care ar trebui să îndrepte bolnavul către medicul urolog.

Durerea este mai intensă în sezonul rece

O caracteristică aparte a colicii nefritice, așa cum este denumită în medicină, este durerea care apare brusc și este extrem de violentă. Principalele cauze sunt pietrele la rinichi și "trecerea" acestora în calea urinară, infecții ale tractului urinar sau chiar fragmente ale unor tumori mai vechi.

"În cazul colicii nefritice se pune și problema unui diagnostic diferențial cu sindromul de colon iritabil, durerea lombară sau bolile inflamatorii genitale. Diagnosticul este pus după examenul clinic al pacientului, «istoricul» durerii pe care acesta o resimte, urmate de o serie de investigații la sânge și ecografie. De altfel, durerea are un debut brusc și agresiv, astfel că pacientul devine extrem de agitat pentru că nu își poate găsi o poziție antalgică, adică prin care să se amelioreze durerea. Este însoțită de urinare cu sânge, crampe, și poate fi declanșată de efort fizic susținut, expunere la frig sau umezeală și ingestia de cantități mari de lichide", explică dr. Viorel Tode, medic primar urolog.

Ce este de făcut

Deși durerea poate să dispară la câteva ore după ce bolnavul a luat medicamente antiinflamatoare sau analgezice, nu înseamnă că problema este rezolvată. Medicul spune că mai ales în cazul unor "pietre" care tranzitează calea urinară, trebuie impus un tratament specific pentru că acestea nu sunt eliminate prin medicamente.

"Criza dureroasă se poate prelungi până la câteva ore și poate ceda spontan dacă calculul trece în vezică. Atenție însă! Aportul de lichide trebuie urmat numai în cazul calculilor mici pentru a ajuta tranzitul. În cazul celor de dimensiuni mai mari, se impune cura de sete, adică se va limita aportul de lichide, care agravează durerea", completează medicul.

Oricare ar fi cauza durerii de rinichi este necesară prezentarea la doctor pentru a stabili tratamentul adecvat. În cazul în care vărsăturile și durerea persistă peste două zile, poate fi vorba despre obstrucția urinară,iar dacă durerea este însoțită de oboseală, febră și stare generală proastă acest lucru este obligatoriu.

Depistarea precoce și tratamentul afecțiunii prelungesc viața rinichilor, mai spune medicul, care le recomandă bolnavilor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune sau obezitate să consulte periodic un medic specialist pentru a împiedica eventualele complicații.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5271 secunde