Doctorul zilei - Sensibilitatea la gluten vizează atât copiii, cât şi adulţii

1503
Doctorul zilei - Sensibilitatea la gluten vizează atât copiii, cât şi adulţii - gluten-1621096731.jpg

Articole de la același autor

Glutenul este o proteină care poate fi găsită în grâu, secară, orz şi în ovăz, rolul acestuia fiind acela de a oferi elasticitate aluaturilor. Acesta se găseşte preponderent în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cereale pentru micul dejun, dar şi în majoritatea alimentelor procesate: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe și nu numai.

Din păcate, boala celiacă este o afecțiune autoimună a intestinului subțire în care sistemul imunitar are o reacție anormală atunci când persoana bolnavă consumă alimente cu gluten. De această boală ori de o formă de sensibilitate la gluten suferă destul de multe persoane.

În cele mai multe dintre cazuri, boala celiacă se manifestă pentru prima dată în copilărie, atunci când începe ingestia de gluten. Simptomele bolii celiace pot persista în timpul copilăriei și, dacă nu sunt tratate, se pot ameliora în timpul adolescenței, reapărând deseori la adulții tineri. Din nefericire, în multe cazuri diagnosticul de boală celiacă se stabilește abia la vârsta adultă.

Potrivit dr. Ionica Ciortan, încă de acum câțiva ani, au fost identificate trei situații heterogene induse de gluten: boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea la gluten.

Aceasta din urmă a fost descrisă sub diverse denumiri: hipersensibilitate la gluten, sensibilitate la gluten, intoleranță la gluten non-celiacă, pentru ca în final să se stabilească denumirea de sensibilitate la gluten non-celiacă. „Aceasta reprezintă un sindrom caracterizat prin simptome intestinale şi extraintestinale, legate de ingestia de alimente care conţin gluten, bineînţeles la subiecţii care nu sunt afectaţi nici de boala celiacă şi nici de alergiile la gluten. Simptomele apar în decurs de ore sau zile de la ingestia alimentelor ce conţin gluten. Simptomatologia la copil se caracterizează prin următoarele semne clinice intestinale asemănătoare sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, diaree cronică sau constipaţie şi cu semne extradigestive mai puţin frecvente, cum ar fi oboseala. La copilul mare şi la adulţi, tabloul clinic constă într-o combinaţie de simptome asemănătoare sindromului de intestin iritabil: dureri abdominale, balonare, constipaţie, diaree şi cu manifestări sistemice: oboseală, dureri musculare şi articulare, eczemă, anemie şi simptome neurologice”, ne-a declarat medicul.

Boala este provocată de cereale care conţin gluten, fără să se fi identificat până în prezent fracţiunea proteică incriminată, care ar putea fi diferit de glutenul însuşi. Totodată, în mecanismul bolii nu s-a identificat încă un factor genetic predispozant, în continuare menţinându-se un mecanism fiziopatologic neelucidat. Se sugerează un posibil rol al imunităţii înnăscute indusă de grâu, dar şi alterarea permeabilităţii intestinale cu absorbţie excesivă de peptide derivate din gluten.

Tratamentul constă în excluderea glutenului din dietă cu reintroducerea periodică a acestuia, deoarece nu se cunoaşte precis dacă acest sindrom este permanent sau tranzitoriu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6929 secunde