Distribuția directă ar putea reduce prețul medicamentelor cu până la 10%

232
Distribuția directă ar putea reduce prețul medicamentelor cu până la 10% - pretulmedicamentelor-1348779912.jpg
Prețurile medicamentelor ar putea scădea cu până la 10% prin sistemul de distribuție directă, dacă furnizarea acestora de la produ-cători sau importatori s-ar face direct în farmacii. În plus, sistemul de aprovizionare ar fi cu mult îmbunătățit în sensul reducerii sincopelor în disponibilitatea anumitor medi-camente în farmaciile cu circuit deschis.


"Trecerea de la sistemul tradițional de distribuție la acesta este un proces care necesită ceva timp și implică schimbări importante în strategia unui producător de medicamente", a precizat Nicu Mușat, directorul general al singurei companii care furnizează independent servicii logistice pentru industria farmaceutică din România. 
Prețul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală este reglementat de Ministerul Sănătății, astfel că, pentru aceste  medicamen-te, farmaciile pot aplica adaosuri de până la 14%. 
"Prin distribuția directă, distribui-torul nu mai intervine comercial, ci doar prestează servicii logistice și de transport, astfel încât se elimină adaosul de 10- 14% perceput de un distribuitor tradițional. Marfa nu mai intră în proprietatea distribuitorului, ci rămâne în continuare a produ-cătorului local sau extern. Mai mult, medicamentele rămânând în pro-prietatea producătorului până la livrarea lor către farmacii, acesta are un control crescut asupra prețului final de vânzare", a mai precizat Nicu Mușat. 


Taxa claw-back a suferit mai multe modificări din momentul în care a fost propusă. Prin aceasta, toți contribuabilii din domeniu trebuie să plătească o taxă care să acopere consumul de medicamente compensate ce depășește bugetul aprobat de Ministerul Sănătății. Prin sistemul distribuției directe, efectul asupra pierderilor cauzate de această taxă s-ar reduce în cazul producătorilor de medicamente. În luna august 2012, guvernul a aprobat o nouă formulă de calcul a taxei claw-back, care se va aplica începând cu 1 octombrie, apreciind că noua formulă de calcul va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3784 secunde