Diabetul ia amploare. Specialiștii ne avertizează

150
Diabetul ia amploare. Specialiștii ne avertizează - diabet-1541927093.jpg

Articole de la același autor

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Romulus Timar, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă la Iași, că în zona de Nord-Est există una dintre cele mai mari incidențe ale diabetului la nivel național.


Aflat la Iași, unde, în perioada 10 - 14 noiembrie, se desfășoară a XI-a ediție a Campaniei naționale "Controlează-ți diabetul", Romulus Timar a precizat că în regiunea de Nord-Est prevalența diabetului este cu 6,7% mai mare decât media națională.


"Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui 12,38% din populația adultă, de 20 - 79 de ani, suferă de diabet zaharat. Situații asemănătoare mai sunt doar în Muntenia - 13,39%, respectiv în zona București - Ilfov unde incidența este de 12,79%. Din păcate, nu toți cei care suferă de diabet știu că sunt bolnavi. Doar una din două persoane este diagnosticată cu diabet, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății lor. Asta pentru că, în lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizare permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicații grave, care afectează întregul organism. Mă refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, și se poate ajunge chiar și la orbire", a precizat Timar.


"Când am pornit acest studiu ne așteptam ca în Ardeal și în Banat să fie cele mai mari procente, probabil de vină fiind mitul că acolo se consumă multă "slană", grăsimile animale fiind unul dintre factorii de risc pentru diabetul zaharat. Surpriza a fost teribilă. Sudul țării și Moldova. Nu știm care este cauza. E greu de stabilit cauza - efect", a spus, la rândul său, Maria Moța, inițiatorul științific al Campaniei naționale "Controlează-ți diabetul".


Prof. univ. dr. Mariana Graur, membră în comitetul de organizare al campaniei, a menționat că a fost derulat un studiu în comuna Deleni, comuna cu cea mai stabilă și mai mare populație din județul Iași, rezultatele fiind îngrijorătoare.
"Am constatat că nu este adevărat când se spune "se mănâncă foarte bine la țară". Se mănâncă foarte prost, hipercaloric, iar din punct de vedere nutrițional se mănâncă mult mai rău decât în altă parte", a precizat ea.


În acest context, în perioada 10 - 14 octombrie la Iași se desfășoară o serie de evenimente reunite în cadrul celei de a XI-a ediții a Campaniei naționale "Controlează-ți diabetul". Sunt incluse manifestări dedicate atât publicului larg, persoanelor cu diabet, dar și medicilor.


Tot în contextul acestei manifestări, miercuri seara, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" va fi iluminat în albastru, culoarea simbol a luptei împotriva diabetului.


Conform statisticilor, la nivel mondial 1,6 milioane de persoane au murit din cauza diabetului în 2016, comparativ cu 1,7 milioane de oameni care au murit din cauza cancerului bronhopulmonar, principala cauză de deces prin cancer. 


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7652 secunde