De ce sunt unii oameni incapabili de a experimenta bucuria

240
De ce sunt unii oameni incapabili de a experimenta bucuria - bucurie12-1632423324.jpg

Articole de la același autor

Sunt persoane care, pur şi simplu, nu se pot bucura, afecţiunea ce poartă denumirea de hipotimie, adică incapacitatea de a experimenta bucuria. Problema este că, dacă nu este tratată la timp, poate duce la distimie sau depresie. Dr. Georgiana Mazilu susţine că toate emoţiile, atât plăcute, cât şi neplăcute, au o funcţie adaptativă. Bineînţeles, tristeţea este una dintre ele, deci este normal şi necesar ca oamenii să o experimenteze în anumite situaţii. Totuşi, această emoţie se poate transforma în hipotimie.

„Hipotimia este o tulburare a dispoziţiei în care răspunsul emoţional este diminuat şi inadecvat, un simptom prezent în multe boli. Aici trebuie subliniat faptul că hipotimia diferă de tristeţea normală prin faptul că persoana în cauză este incapabilă să fie fericită, chiar dacă se întâmplă ceva care ar trebui să-i provoace o bucurie intensă. În plus, apar următoarele: pacientul îşi pierde adesea interesul pentru ceva care anterior îi dădea satisfacţie şi îi provoca bucurie. Apoi, el manifestă un limbaj inexpresiv şi lentoare în mişcările corpului şi este evidentă o expresie emoţională inadecvată situaţiei reale”, a precizat specialistul.

De obicei, hipotimia este însoţită de pesimism, ură, disconfort sau timiditate. Referitor la cauzele hipotimiei, acestea pot fi diverse. În primă fază, specialistul trebuie să evalueze cazul particular şi să stabilească care sunt mecanismele ce determină alterarea, dar, de obicei, hipotimia este exogenă, adică provocată de un factor de condiţionare extern. Atenţie! Uneori, hipotimia poate fi confundată cu depresia. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9378 secunde