CUTREMURĂTOR. Viața de zi cu zi a unui bolnav de SIDA

1403
CUTREMURĂTOR. Viața de zi cu zi a unui bolnav de SIDA - fatabolnavasida-1350349074.jpg

Articole de la același autor

"Am fost diagnosticată în urmă cu 10 ani și de atunci iau zilnic tratamentul prescris de medic. Acum sunt studentă ultimul an și pot să spun că am o viață normală. Dacă mi s-a mai întâmplat să uit să iau medicamentele? Da, este imposibil să nu uiți să faci un lucru când trebuie să faci acel lucru toată viața, de două ori pe zi. Și, în același timp, trebuie să mergi la cursuri, ai prieteni, probleme, mergi la petreceri, faci ce face orice tânăr de 22 de ani. De aceea m-am abonat la SMS+ pentru că astfel știu că am un aliat în plus în lupta mea zilnică cu această boală și, credeți-mă, orice ajutor contează. Primesc în fiecare zi mesaje de genul "Bună dimineața, Eva" sau "O seară frumoasă, Eva" și știu că a venit momentul să iau pastilele", ne-a declarat o tânără care se luptă cu această boală și care a apelat la UNOPA.

 

Viața cu HIV este o provocare zilnică atât a celor depistați ca purtători ai virusului, cât și a specialiștilor care trebuie să respecte reguli stricte pentru ca boala să nu supună eșecului această luptă. Este o boală care necesită tratament pentru toată viața, fapt pentru care virusul trebuie stăpânit.

Tratamentul funcționează, dar trebuie respectat

Campania "Viața cu HIV" este un program derulat de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA, care oferă susținere zilnică pacienților. Această inițiativă cuprinde două servicii gratuite. Primul constă într-un serviciu de sms care ajută pacienții să respecte programul de administrare a tratamentului. Concret, bolnavul intră pe pagina de internet a UNOPA unde va completa un formular cu datele cerute, pentru ca apoi să primească în fiecare zi un sms de averizare. Al doilea serviciu se referă la o linie telefonică gratuită, care se numește "Helpline", prin care bolnavii pot cere oricând informații asupra acestei boli sau pot pune întrebări la care le va răspunde o persoană specializată în problemele cu HIV. Numărul de telefon la care se poate apela acest serviciu este 0800.800.141.

"Acest serviciu este foarte important pentru că în cazul pacienților cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde în mare măsură de administrarea corectă a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viață al acestora. Din cauza faptului că pacienții seropozitivi iau tratamentul pe o perioadă foarte lungă de timp și au o viață activă, uneori uită să ia anumite doze de tratament. La fel de importantă precum administrarea corectă a medicației este și nevoia de informare a pacienților privind boala, drepturile și responsabilitățile pe care le au", a declarat pentru Cuget Liber, Iulian Petre, director executiv UNOPA.



Sistemul de tratare necesită îmbunătățiri


HIV reprezintă un tip de virus numit retrovirus, iar tratamentul pentru acesta poartă denumirea de antiretrovirale. Acestea țin sub control virusul și încetinesc progresul infecției.

"Pe lângă tratamentul prescris de medic, pacientul este supus unor testări și evaluări medicale care au loc la fiecare trei luni, de patru ori în decursul unui an. Fără aceste teste nu se pot realiza schemele de tratament și nu poate avea loc monitorizarea pacientului", a declarat pentru Cuget Liber, prof. univ. dr. Sorin Rugină, președintele Centrului Regional HIV-SIDA. Programul este susținut de Spitalul de Boli Infecțioase, care prin acest program de tratament al persoanelor cu HIV din Constanța, are în evidență în prezent 800 de bolnavi. Din acest motiv, instituția a trimis o solicitare către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate prin care a cerut ca în contractul cadru pentru decontarea tratamentului pentru bolnavii de HIV-SIDA să fie decontat.

"Este prevăzută o rectificare bugetară a Casei pentru un act adițional în care să se recunoască foile de zi, care să fie decontate. Ar aduce îmbunătățiri consuiderabile în actul medical și nu s-ar mai crea probleme legate de începerea imediată a tratamentului celor noi, dar și continuarea tratamentului pentru bolnavii vechi", a completat dr. Sorin Rugină. Pe de altă parte, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate susține că fiecare solicitare a spitalului a fost luată în considerare și înaintată Casei Naționale pentru soluționare. În plus, acesta a declarat că "în contractul pe programul de tratament și post expunere a bolnavilor au fost virați 16554 de mii de lei pentru plata acestui serviciu până în prezent, serviciu care se referă la achiziționarea tratamentului pentru bolnavi".

Virusul imuno-deficenței umane este un virus care afectează celulele care ne protejează împotriva infecțiilor. Când numărul acestor celule scade, imunitatea este serios afectată și organismul nu se mai poate apăra împotriva altor bacterii. În acest fel, infecția evoluează în sindromul imunodeficienței dobândite, adică SIDA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Ura este o boală. Iată cum te poți trata!
Pagina a fost generata in 0.7747 secunde