Cum se anunță 2012 pentru Spitalul Județean Constanța

921
Cum se anunță 2012 pentru Spitalul Județean Constanța - p1070039-1326915810.jpg

Articole de la același autor

Prima lună a anului 2012 aduce pentru Spitalul Județean de Urgență Constanța mai multe paturi pentru pacienți. Și asta pentru că, săptămâna aceasta, se fac ultimele demersuri pentru comasarea Spitalului de Ftiziologie din Agigea cu SCJU.

Conducerea Spitalului Județean Constanța a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că zilele acestea va prelua unitatea sanitară din Agigea. "Săptămâna aceasta se vor finaliza documentele de predare-primire și se vor semna pro-cesele verbale. Conform hotărârii Guvernului, vom prelua Spitalul din Agigea", a declarat dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Acesta a mai spus că noua structură a unității, creată în urma deciziei Executivului, va fi trimisă spre avizare la Ministerul Sănătății, după care va ajunge la președintele Traian Băsescu pentru aprobare. "Vom fi mai bogați cu 180 de paturi după preluarea Spitalului Agigea. Comasarea este un lucru pozitiv pentru ambele unități sanitare", a subliniat dr. Căpățână.

Câți bani va primi Spitalul Județean anul acesta
Reprezentanții Spitalului de Urgență din Constanța se întâlnesc în următoarea perioadă cu autoritățile locale pentru a discuta suma care va fi alocată unității medicale. "Vom discuta săptămânile acestea cu CJC pentru a vedea ce proiecte vom derula în anul 2012. Cât despre bani, nu s-a stabilit nimic cu exactitate până acum, dar suma gândită pentru anul acesta este cel puțin egală cu cea investită anul trecut, adică în jur de 10 - 11 milioane de euro", a precizat managerul SCJU.
Dr. Dan Căpățână a mai spus că se va deplasa în zilele următoare la București pentru a discuta ce fonduri va primi spitalul de la bugetul de stat. "Ministerul Sănătății trebuie să achiziționeze aparatură de înaltă performanță și să finanțeze reabilitările din spital. Să vedem câți bani vom putea obține", a adăugat medicul.

"Mai avem nevoie de personal medical"
Managerul Spitalului Județean susține că unitatea sanitară are nevoie de cel puțin 40 de angajați pentru personalul superior și medical. "Secțiile cu cele mai mari probleme sunt Neonatologia, secția de Anestezie, Terapie Intensivă și Unitatea de Primire Urgențe", spune dr. Căpățână.
La ora actuală există o propunere legislativă publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, prin care spitalele să poată angaja personal în funcție de bugetul pe care îl au. "Noi plătim salariile în urma unui contract de prestări servicii. Nu văd de ce nu am putea să avem un personal complet, cât timp respectăm aceste servicii. Sperăm să mai aducem câțiva specialiști și vom încerca să completăm efectivele dacă această lege trece", a precizat managerul unității sanitare.
În perioada următoare se va discuta un nou act adițional pentru contractul de anul trecut cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța. "Noul contract, pe anul acesta, va putea fi elaborat și semnat abia după ce intră în vigoare bugetul pentru sănătate, probabil prin luna mai", a mai spus managerul spitalului constănțean.

Ce spune conducerea SCJU despre Legea sănătății
Sistemul sanitar din România trebuie schimbat, deoarece trece printr-o perioadă critică, iar funcționarea lui lasă mult de dorit, este de părere șeful Spitalului Județean Constanța. "S-a ajuns într-un punct în care modificarea Legii 95 este absolut necesară, însă modalitatea în care s-a încercat această schimbare lasă de dorit", spune dr. Căpățână.
Acesta a menționat că lansarea dezbaterilor în perioada sărbătorilor de iarnă a fost o greșeală. "Reacția promptă a oamenilor reflectă faptul că întreaga populație conștientizează importanța unei astfel de legi și dorește o dezbatere reală și serioasă asupra actului normativ".
Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau anunța în urmă cu două zile, că noua formă a proiectului legislativ privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar se va discuta în ur-mătoarele 3-6 luni. La elaborarea proiectului vor fi cooptați toți cei inte-resați de acest act normativ, printre care medici, juriști, reprezentanți ai pacienților sau cei ai sindicatelor.
"Probabil că vom fi și noi implicați, eu personal, cel puțin, în elaborarea acestei legi", a anunțat dr. Dan Căpățână, managerul spitalului Județean de Urgență Constanța.
Medicul a fost ales, anul trecut, vicepreședinte al Asociației Spitalelor Europene din România și spune că, cel mai probabil, membrii acesteia vor fi invitați să participe la dezbaterile pentru noua formă a legii sănătății. "Ne vom expune ideile cu privire la spitale și poate vom reuși să facem ceva constructiv", a încheiat dr. Căpățână.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Obezitatea, la fel de nocivă ca fumatul?
Pagina a fost generata in 0.5335 secunde