Cum prevenim apariția pietrelor la rinichi

1099
Cum prevenim apariția pietrelor la rinichi - durererinichiiii-1334688120.jpg

Consumul redus de lichide poate duce la o multitudine de probleme de sănătate, printre care și apariția pietrelor la rinichi. Denumită în termeni medicali litiază renală, afecțiunea este provocată și de excesul de calciu din organism sau se poate moșteni din familie.

Pietrele la rinichi sau calculii renali apar din săruri și minerale transportate din urină, care se întăresc și se formează în unul sau în ambii rinichi. Acumulările solide pot avea dimensiuni variate de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri în diametru. Însă, cu ajutorul unei diete și a unui tratament adecvat, acestea pot fi eliminate din organism prin tractul urinar, proces care, de cele mai multe ori, este extrem de dureros.
Unul dintre primele semne ale pietrelor la rinichi sunt durerile de spate, aflăm de la dr. Azis Olgun, medic urolog în cadrul Clinicii On din Constanța.
"O litiază renală poate determina, de la o simplă apăsare în zona lombară, până la dureri foarte puternice care nu cedează și răspund greu la terapiile antiinflamatorii sau antialgice. De asemenea, pot apărea și obstrucții ale căilor urinare superioare din cauza pietrelor la rinichi", spune dr. Olgun.
În funcție de fiecare caz în parte, persoanele afectate mai pot avea senzații intense de arsură în timpul urinării, febră sau frisoane, vărsături, urina tulbure sau urât mirositoare și lipsa poftei de mâncare. În orice caz, la apariția acestor simptome, ar trebui să vă prezentați cât mai repede la medicul de familie sau la medicul urolog, pentru a stabili tratamentul adecvat.

Ce alimente ar trebui ocolite
Există recomandări alimentare diferite pentru fiecare tip de calcul renal în parte, mai spune medicul urolog.
"Nu putem indica o anumită alimentație pentru toate tipurile de calcul. De exemplu, pentru a evita formarea calculilor cu urați, ar trebui evitată carnea roșie și carnea tânără, adică cea de vită, porc, ied sau miel. În schimb, pentru tipurile de calculi oxalați, ar fi indicată reducerea consumului de cafea, cola, ciocolată sau suc de roșii", a precizat dr. Olgun.
Totodată, pentru calculii de fosfat de calciu se exclud din alimentație sarea, ouăle, lactatele, mazărea, nucile și fasolea verde, până la eliminarea pietrelor.

Consumați cât mai multe lichide
Pentru a preveni apariția pietrelor la rinichi, specialiștii recomandă o hidratare corespunzătoare a organismului, deoarece, fără apă suficientă, cresc șansele ca sarea și mineralele să apară în urină și să formeze calculii renali.
"Consumul de lichide este cel mai important, dar trebuie să avem și o alimentație echilibrată, bazată pe glucide, proteine și fibre, mai ales dacă avem o predispoziție a formării anumitor tipuri de calcul", explică dr. Azis Olgun.
Consumul de apă favorizează curățarea rinichilor, dar și dizolvarea eventualelor pietre care s-au format deja.

Stați departe de mâncarea sărată
Specialiștii recomandă evitarea alimentelor bogate în sare, care cresc nivelul de calciu în urină și favorizează dezvoltarea pietrelor la rinichi. Aportul de sare nu ar trebui să depășească 2 - 3 grame pe zi.
Pe de altă parte, eficiente în combaterea pietrelor la rinichi s-au dovedit a fi produsele alimentare care conțin magneziu, deoarece ajută la reducerea cantității de oxalați din urină. Cele mai multe surse de magneziu se găsesc în pește, orez, avocado și broccoli.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5784 secunde