Cum prevenim apariția cancerului

616
Cum prevenim apariția cancerului - cumprevenimcancerul-1349625049.jpg
Cancerul a devenit cel mai înfricoșător scenariu al vieții cotidiene. Poate afecta pe oricine, oricând, așa cum arată și statisticile ultimilor ani, care dezvăluie o concluzie cât se poate de cruntă: cancerul de sân și de col uterin sunt principalele cauze ale mortalității în lume. Cu toate acestea, cancerul poate fi prevenit ca oricare altă afecțiune. 

Oricine cunoaște semnificația "Mai bine previn decât să tratez", proverb care se poate aplica și în prevenția cancerului. De aceea, medicii apreciază că depistarea în fază incipientă asigură mai mari șanse de supraviețuire. Ei mai recomandă controalele periodice și testele specifice pentru cancerul de col sau de sân, adică mamografia, testul Babeș-Papanicolau, dar și vaccinările obligatorii.

Pe lângă testările obligatorii, trebuie să mai țineți cont de și alimentație.

"Asigurați-vă că mâncați alimente bogate în antioxidanți, adică fructe și legume, consumați cât mai multe lichide, reduceți consumul de grăsimi, evitați aditivii alimentari și renunțați pe cât se poate la substanțele toxice: tutun și alcool. În plus, aveți grijă să combateți factorii poluanți și razele solare puternice care vă pot afecta pielea. Nu în ultimul rând, protejați-vă la contactele sexuale pentru a evita atât bolile cu transmitere sexuală, cât și apariția cancerului de col uterin", a declarat dr. Loti Popescu, coordonator DSPJ Constanța.

Se știe că aspectul exterior reflectă starea internă a organismului. Curățați-vă frecvent corpul de toxine prin cure de detoxifiere cu vegetale sau ceaiuri din plante. Chiar dacă aveți o viață activă și nu puteți evita în totalitate stresul, aveți grijă să vă relaxați și să vă feriți organismul de perioade prelungite de tensiune.

Ereditatea reprezintă un factor de risc

Cercetați istoricul medical al familiei dumneavoastră pentru a vedea dacă au existat cazuri de îmbolnăviri. Astfel, puteți înțelege mai ușor și din timp dacă sunteți supuși riscului genetic de a căpăta o astfel de afecțiune. În acest fel, veți merge mai devreme la medic dacă starea de sănătate vă ridică semne de întrebare.

Vă puteți adresa medicului de familie pentru a vă înscrie în Programul Național de Screening, inițiat de Ministerul Sănătății. Informați-vă asupra tuturor problemelor pe care le presupune un asemenea diagnostic și gândiți-vă dacă vreți să treceți printr-un proces atât de dureros.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Sănătate : Un nodul la sân nu înseamnă cancer!
Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
Stire din Social : Bolnavele de cancer  de sân, umilite de stat
Pagina a fost generata in 0.2613 secunde