Cum pot fi tratate, cu succes, varicele

837
Cum pot fi tratate, cu succes, varicele - varice-1329657013.jpg
Varicele sunt reprezentate ca orice venă dilatată, alungită sau sinuoasă, indiferent de dimensiunile ei. Principalii factori care duc la apariția lor sunt ereditatea, hormonii sexuali feminini, forța gravitațională și forțele dinamicii musculare. Factorul genetic este, însă, poate cel mai important factor predispozant de apariție a varicelor.

Varicele venoase apar, cel mai frecvent, la femeile însărcinate, de obicei în primul trimestru, când secreția de progesteron este crescută. De asemenea, statul în picioare, pentru timp îndelungat, crește forța hidrostatică în interiorul venei, producând dilatarea acesteia.

Persoanele afectate resimt o senzația de presiune la nivelul picioarelor, după statul în picioare, pentru timp îndelungat, o durere surdă, ce se ameliorează la ridicarea membrelor inferioare. De asemenea, poate să apară și un edem discret, la nivelul gleznei.

În stadii avansate, boala varicoasă se poate manifesta cu apariția unor ulcerații cutanate, cel mai adesea în apropierea gleznei.

Dacă până nu demult, singura metodă de tratament era intervenția chirurgicală, în prezent ne stă la dispoziție scleroterapia. Este vorba despre o procedură minim invazivă, care constă în anularea unor vene prin injectare de substanță sclerozantă în lumenul venei. Folosind substanțele recent apărute, riscul complicațiilor este minim, metoda fiind indicată pacienților care se prezintă la medic în stadii în care nu există reflux la nivelul venei safene. De obicei, pacienții cu varice pot beneficia de tratament conservator, reprezentat de purtarea ciorapilor elastici. Aceștia, prin compresia externă, contrabalansează presiunea hidrostatică din vene.

Pacienții diabetici sunt, de asemenea, predispuși la ulcerația piciorului, cu evoluție rapidă. Infecțiile care apar la nivelul acestei ulcerații sunt foarte agresive și se asociază adesea cu apariția cangrenei, ce poate duce la pierderea piciorului.

Atât în cazul ulcerelor varicoase, cât și în cazul piciorului diabetic, este de mare importanță prezentarea imediată a pacientului la medicul specialist pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii și instituirea de urgență a unui tratament adecvat.

Dacă leziunea este diagnosticată în timp util, se poate recurge la tratament local al plăgii, având în prezent la dispoziție metode moderne de îngrijire, ce constau în pansamente active, extrem de eficiente. Acestea se adresează tuturor etapelor de evoluție a plăgii, fiind aplicate corespunzător, doar la indicația specialistului, cu rezultate foarte bune și cicatrizarea leziunii.

Dr. Raluca PASĂRE, medic specialist chirurgie generală, ON Clinic

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1923 secunde