Cum pot fi arși la buzunare medicii constănțeni

994
Medicii din unitățile de primiri urgențe sunt pasibili, de la 1 septembrie, de amenzi usturătoare, dacă nu respectă prevederile legale. Conform Hotărârii de Guvern 857/2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cadrele medicale riscă să plătească amenzi între 500 și 3000 de lei în situațiile în care: nu completează (sau completează incorect) fișa medicală, internează bolnavi cronici sau cazuri care nu reprezintă urgențe sau externează pacienți, fără ca actele medicale să fie semnate și parafate de medici.

Deși conștienți că intenția guvernanților este de a se asigura, chiar și prin măsuri coercitive, că este respectată legislația, medicii de la Urgență sunt de părere că, înainte de a fi amenințați cu amenzi, trebuie să li se asigure și condițiile de muncă. "Am înțeles că trebuie să respectăm legea, dar avem posibilitatea de a acoperi toate cerințele? Riscăm să fim amendați dacă nu acordăm îngrijiri medicale unei urgențe în două ore, dar nu se pune problema dacă ni se asigură personal suficient și câți pacienți vede într-o zi un medic", ne-a declarat un specialist de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța, ce a preferat să-și păs-treze anonimatul.

De menționat că, numai vara aceasta, medicii de la UPU Constanța au consultat, în medie, 438 de pacienți pe zi. "Vârful" a fost în-registrat în ultimele week-end-uri din august, când au fost consultați și peste 500 de pacienți pe zi.

"Completăm acte, în loc să consultăm pacienții!"

Opinia este împărțită și de medicii de la Medgidia. "Potrivit noii ordonanțe, dacă nu completăm în totalitate actele medicale privind pacienții pe care îi vedem, riscăm să primim o amendă de 3000 de lei. Dar, la Medgidia, Urgența este asigurată de un singur medic și două asistente. Suntem asaltați de pacienți, cine mai are timp de completat acte? Dar dacă uităm să completăm o hârtie, luăm o amendă usturătoare!", a afirmat dr. Stere Bușu, managerul spitalului, care asigură și gărzile la Urgență.

Amenzi pentru fumatul în ambulanță

Potrivit actului normativ, printre faptele considerate contravenții și sancționate se numără:

l refuzul medicului de la UPU de a acorda asistență medicală de urgență unui pacient (amendă între 1.500 și 3.000 de lei);

l fumatul în autospecialele serviciilor de asistență medicală de urgență (amendă între 1.000 și 2.000 lei);

l neasigurarea pacienților cu centurile de siguranță și, după caz, a însoțitorilor lor (amendă între 1.000 și 2.000 lei);

l neasigurarea accesului personalului medical la un fax funcțional (între 1.000 și 2.000 lei). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Știți ce drepturi aveți ca pacient?
Pagina a fost generata in 0.363 secunde