Tehnici orientale de medicină complementară, la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia

Cum ne vindecăm prin acupunctură și terapia "focului viu"

1445
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia se numără printre puținele unități medicale de stat din țară unde s-au introdus și se aplică tehnici orientale de medicină complementară, sporind astfel capacitatea de refacere a pacienților sau întărind profilactic tonusul celor care vor să-și întrețină sănătatea. De altfel, deviza Sanatoriului este "Sănătate și longevitate". 


Acupunctura este o procedură cu tradiție a Sanatoriului Balnear Mangalia. Costul unei ședințe de acupunctură este de 40 de lei și este realizat de balneologii Iordănița Boroș, Ștefania Andrei, Rodica Mitruțoiu și dr. Camelia Popescu din acest centru de sănătate. 
Medicii utilizează cu succes "terapia cu ace", pentru că au o experiență bogată în această practică. Analogia dintre cosmos și om este extinsă până la un nivel incredibil: sunt 365 de zile calendaristice într-un an și cam tot atâtea puncte de acupunctură. Anul are 12 luni, iar energia vitală circulă în organism prin 12 meridiane principale. Există un orar zilnic al circulației energiei prin meridiane, așa numitul "ceas circadian". Se consideră că un punct așa-zis "antic" aflat în corelație cu un organ sau funcție va avea o deschidere sau o accesibilitate maximă, la o anumită oră din zi, lună și sezon. 
"Energia dezvoltată prin manevrarea unui ac este extrem de mică și asta pentru că noi suntem obișnuiți cu fizica clasică, cu energiile sesizabile. Știm astăzi că viața se desfă-șoară la niveluri energetice extrem de mici și ca atare nu ar trebui să ne surprindă eficiența acupuncturii și a homeopatiei", explică Marius Ciocănel, directorul economic al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia. 


Ca și acupunctura, moxibustia este un tip de terapie care se regăsește în medicina tradițională chineză, tip de terapie ce aduce în peisajul medicinii științifice o cunoaștere milenară. Acesta constă în aplicarea punctuală în anumite puncte de pe corp, numite meridiane, a moxei, adică o mică grămăjoară realizată din frunze de pelin uscate și mărunțite, care se aprinde arzând mocnit. Moxa aprinsă pe suprafața pielii arde o cantitate redusă de țesut, care se va dizolva și va trece în mediul sanguin, unde va acționa ca stimul pentru circulație și pentru producerea substanțelor imunizante. 
Se apelează la moxe în caz de reumatism sau în alte afecțiuni cauzate sau amplificate de frig, în cazul unor boli pulmonare: astm bronșic sau bronșită cronică. De asemenea, moxibustia se dovedește de efect în formele de oboseală cronică sau epuizare: surmenaj sau astenie. În cazul unor boli renale cu evoluție lungă, folosirea terapeutică a moxelor se poate dovedi benefică. 
Cea mai răspândită metodă de utilizare a moxibustiei este cea prin aplicare directă. Se stabilesc de către terapeut punctele corelate cu afecțiunea și moxa este așezată direct pe piele, pe unul dintre punctele tsubo. Conform medicinii tradiționale, punctele tsubo sunt puncte nevralgice ale organismului, iar "atacarea punctului nevralgic" se realizează pentru restabilirea stării de sănătate a organismului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Acupunctura, terapia lui Ying și Yang
Pagina a fost generata in 0.2951 secunde