Criză de sânge la Constanța. Constănțenii, refuzați pe bandă la recoltare

1006
3
Criză de sânge la Constanța. Constănțenii, refuzați pe bandă la recoltare - centrulregionaltransfuziisanguin-1379959516.jpg

Articole recomandate

Dacă până în prezent cele mai mari probleme ale Centrului Regional de Transfuzii Constanța erau la capitolul deficit de personal, acum situația este drastică în privința donatorilor. Odată cu primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile, răspândit de țânțari, conducerea centrului a fost nevoită să refuze donarea din partea majorității donatorilor constănțeni. 

Donatori excluși

După ce Direcția de Sănătate Publică Constanța a confirmat două cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile la doi pacienți din Constanța și Cobadin, conducerea Centrului Regional Constanța a trecut la măsuri dintre cele mai drastice în privința recoltării sângelui. Prima și cea mai importantă dintre acestea se referă la trierea donatorilor care vin din zona cu potențial de îmbolnăvire.

"Primele măsuri se referă la excluderea de la donare a populației care provine din zonele cu potențial de risc. Fiindcă unul dintre bolnavi a fost din oraș din-tr-una din zonele Poarta 6, Kilometrul 4-5 și zona Abator, automat am dispus ca donatorii din aceste zone să nu doneze până la 31 octombrie, când se încheie oficial, în România, sezonul de îmbolnăvire cu acest virus", a declarat dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanța.

În cazul persoanelor care doar au tranzitat zonele cu risc, adică au stat cel puțin o noapte în aer liber în locația respectivă, măsurile de restricționare a donării se aplică doar 28 de zile, mai spune medicul.

Pentru cei care nu provin din aceste zone și merg să doneze sânge, medicii opresc un eșantion de sânge separat și oferă do-natorilor un fluturaș cu un cod. Dacă în termen de 15 zile de la donare aceștia prezintă simptome precum vărsături, amețeli, dureri de cap, dureri în gât, se pot întoarce la centru, iar eșantionul cu sângele recoltat de la ei va fi trimis către testare la București.

Constanța a primit sânge din țară

Din cauza faptului că a fost redus drastic numărul celor care au putut dona de la începutul lunii septembrie, medicii au cerut sprijin Institutului Național de Hematologie care a cerut altor unități medicale de profil din țară să trimită către Constanța surplusul de unități recoltate.

"Noi nu primim la donare populația din zonele de risc, dar pentru a face față solicitărilor spitalelor, trebuie să aducem din afară, din zonele în care nu există cazuri. Astfel, s-a asigurat în continuare necesarul de sânge pentru pacienții din județ. Trebuie menționat că totul a fost posibil cu sprijinul Serviciului de Ambulanță Constanța, care ne-a pus la dispoziție ambulanțe pentru a aduce aceste produse de la Tulcea, Bacău, Buzău, Brașov și până acum 2 săptămâni și de la Slobozia, unde au apărut 2 cazuri.

Vreau să fie însă foarte clar înțeles mesajul nostru către populație! Nu am oprit în totalitate colecta, iar cei care nu au avut legătură cu zonele afectate pot veni în continuare să doneze sânge. Problema este că, chiar și în cazul acestora, noi nu vom putea utiliza ca în mod normal sângele, ci îl vom pune în carantină pentru 3 săptămâni. Măsura vine să excludă orice pericol de transmitere, mai ales că în prezent, Constanța este o zonă cu cazuri confirmate", completează dr. Alina Dobrotă.

Pe de altă parte, la capitolul posturi medicale, centrul de transfuzii, a rămas la același nivel, deși conducerea a făcut nenumă-rate solicitări către Institutul Național de Hematologie, de la care însă nu a primit niciun răspuns.

Pentru a acoperi măcar o parte din lipsa medicilor, conducerea a solicitat transformarea unui post de registrator, într-unul de medic specialist de medicină de laborator, aceasta fiind singura decizie care a fost aprobată.

În rest, rămân încă "în aer" posturi vacante și de 7-8 ani care nici până la ora actuală nu au fost deblocate de Ministerul Sănătății, deși echipa de la Constanța este suprasolicitată de numărul mare de donatori și volumul de muncă. Asta în condițiile în care județul Constanța este un "rezervor" extrem de important de donatori, având în vedere că, lună de lună se atinge pragul de 1000 de unități.

Comentează știrea

ct
24 septembrie 2013
donatori

dar de ce nu doneaza si personalul sin spitale, bugetarii care zic ca au salar mic,dar unii au averi pe care nu le pot acoperi din veniturile LEGALE ! aaa, numai prostii,sau cei care au nevoie de bani/bonuri de masa trebuie sa doneze, umflatele/obezele care se plimba in halate albe pe holuri nu fac asa ceva...

FONDURI EUROPENE
24 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

FONDURI EUROPENE
24 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: cultivareaciupercilor. ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4372 secunde