Coșmarul femeilor tinere! Boala care le răpește posibilitatea de a avea copii

1351
1
Coșmarul femeilor tinere! Boala care le răpește posibilitatea de a avea copii - cosmarulfemeilortineredrmihaelaa-1430143637.jpg

Articole de la același autor

Considerată a doua cauză a infertilității la vârsta tânără a femeii, endometrioza este o boală care se manifestă progresiv și care, în foarte multe dintre cazuri, invalidează sistemul de reproducere feminin. Șansele de reducere a acestui risc și terapiile utilizate țin, în mare măsură, de momentul diagnosticării și de vârsta pacientei. 


Bolile de natură ginecologică rămân, încă, pentru multe dintre femeile tinere, o necunoscută, având în vedere că au simptome comune și că, de cele mai multe ori, sunt confundate cu manifestările ciclului menstrual, după cum susțin specialiștii. Cel mai important de știut este că o femeie își poate păstra integru sistemul reproductiv numai cu condiția să treacă pe la ginecolog. 


"Pornim de la ideea că orice afecțiune ginecologică trebuie diagnos-ticată precoce pentru ca tratamentul să fie eficient. În cazul endometriozei, vorbim și de stadializare, pentru că, de exemplu, tratamentul este de cel puțin șase luni dacă boala a evoluat deja. 
Desigur, înaintea oricărui tratament, pacienta va fi supusă unui set complet de analize, dar și unei ecografii trans-vaginale, dat fiind faptul că endometrioza produce aderențe sau chisturi, cum sunt cunoscute popular. 


Studii recente au arătat că tratamentul chirurgical al endometriozei, indiferent de stadiu, este mult superior decât utilizarea de medicamente atunci când comparăm ameliorarea simptomelor de durere și a rezultatelor de fertilitate. Dar tratamentul de primă instanță rămâne cel medicamentos, hormonal", a precizat dr. Mihaela Anca Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie. 


Cum recunoaștem boala 
La fiecare ciclu menstrual, ovarele femeii eliberează hormoni care stimulează creșterea endometrului în vederea instalării unei eventuale sarcini. 


Celulele care alcătuiesc endometrul în mod normal sunt eliminate la fiecare menstruație nou apărută. Însă, în cazul celulelor endometriale aflate în afara uterului, acestea rămân în același loc și cu fiecare menstruație nou apărută sângerează și tind să crească în timp.


În funcție de numărul leziunilor de endometrioză și întinderea aderențelor și țesutului cicatricial, există mai multe stadii: minimă (stadiul 1), ușoară (stadiul 2), moderată (stadiul 3) și severă (stadiul 4). 


"Cele mai cunoscute simptome sunt durerea pelvină cronică, situată în (pelvis) sau la nivelul regiunii lombare sacrate, dismenoree, adică durere în mo-mentul menstruației. Aceasta este de obicei bilaterală (poate apărea și unilateral, în funcție de localizarea leziunilor endometriozice), apare cu 24-48 de ore înainte de menstruația propriu-zisă și scade în intensitate imediat după aceasta, însă uneori poate să persiste pe toată durata menstruației, dureri la ovulație, dispareunie, adică durere în timpul contactului sexual, metroragii (sângerări anormale apărute pe parcursul ciclului menstrual), acestea apărând la aproximativ 15-20% dintre femeile cu endometrioză. În majoritatea cazurilor, menoragia, adică menstruația, este cu durată prelungită", a mai spus medicul. 
Cele mai multe dintre femei aleg tratamentul medicamentos, având în vedere că intervenția laparoscopică implică și multe riscuri. Pe de altă parte, chiar și în cazul pacientelor care au fost operate, chisturile pot să reapară. 


Comentează știrea

catalin
28 aprilie 2015
angajare imediata !!!!!!!!

Nu este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4886 secunde