Copilul nu este receptiv? Ar putea avea deficit de atenție

203
Copilul nu este receptiv? Ar putea avea deficit de atenție - deficitdeatentie-1623245391.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, copiii sunt neastâmpăraţi şi plini de energie. O categorie specială sunt cei consideraţi neascultători şi care creează mereu probleme. Aceste manifestări pot fi, însă, primele simptome ale unei tulburări cunoscute sub numele de tulburare hiperkinetică de deficit de atenţie.

ADHD este prescurtarea de la Attention Deficit Hiperactivity Disorder. Tradus înseamnă Deficit de atenţie/hiperactivitate şi există atât copii, cât şi adulţi cu acest diagnostic. Totuşi, simptomele ADHD apar în copilărie.

Conform celor mai noi reglementări în domeniu, ADHD poate apărea în trei forme: deficit de atenţie, hiperactivitate/impulsivitate sau o combinaţie dintre cele două.

Ceea ce nu ştiu mulţi, însă, este că copiii cu ADHD sunt la fel de inteligenţi şi capabili ca ceilalţi, dar nu ştiu cum să-şi utilizeze resursele de care dispun. Sunt migăloşi, perfecţionişti, emotivi, creativi şi este foarte important să-i încurajaţi în tot ce fac şi să nu-i persecutaţi pentru greşeli.

Potrivit dr. Monica Ursache, netratată, această tulburare poate influenţa funcţionarea socială sau profesională şi la adulţi. Tulburarea hiperkinetică de deficit de atenţie poate fi învinsă cu ajutorul tratamentului medicamentos, însoţit de terapie comportamentală.

Tulburarea este, de fapt, o afecţiune care provoacă schimbări observabile la nivelul creierului. Unele ipoteze fac o legătură între riscul dezvoltării ADHD şi consumul de băuturi alcoolice, de ţigări, de droguri sau alte substanţe neurotoxice în timpul sarcinii.

O altă ipoteză vehiculată mult timp, care făcea o legătură între consumul crescut de zahăr şi aditivi alimentari şi boală, a fost abandonată după ce mai multe studii au arătat că restricţiile de zahăr duc la ameliorarea simptomelor doar în cazul a 5% dintre copiii ce suferă de această boală.



Simptome

Tulburarea hiperkinetică de deficit de atenţie poate fi recunoscută cu ajutorul a trei simptome de bază, care pot fi, însă, ascunse de comportamentul specific vârstei preşcolare: probleme de atenţie şi concentrare, impulsivitate, hiperactivitate. Simptomele devin vizibile odată cu începerea şcolii, deoarece acest mediu solicită abilităţile nedezvoltate în cazul copiilor cu astfel de probleme.

„Părinţii vor observa că micuţii lor au rezultate slabe la învăţătură, că ei reuşesc cu greu să se organizeze cu activităţile şcolare, iar problemele de socializare sunt alte indicii că ei ar putea suferi de această tulburare. Adesea, o consecinţă a problemelor școlare este imaginea de sine negativă. De asemenea, în perioada adolescenţei problemele se pot agrava, mai ales odată cu schimbarea şcolii. De asemenea, terminarea gimnaziului şi începerea liceului poate fi o perioadă dificilă pentru mulţi adolescenţi, dar cei care suferă de ADHD vor fi cel mai afectaţi”, a a subliniat medicul.

Boala poate fi diagnosticată de către medicii de familie, pediatri, dar şi psihiatri sau neurologi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4556 secunde