Copii de 4-5 ani, afectați de pubertatea precoce. Care sunt cauzele și ce boli grave se pot ascunde

232
Copii de 4-5 ani, afectați de pubertatea precoce. Care sunt cauzele și ce boli grave se pot ascunde - fondpubertateaprecoce-1479135025.jpg

Articole de la același autor

Într-o lume în care cu toții "suntem setați pe repede", organismele noastre sunt și ele obligate să se adapteze stilului de viață alert, influențat de factorii de mediu și alimentație. Pentru copii și tineri, aceste aspecte au influențe accentuate, din păcate, nu întotdeauna pozitive.

La mulți copii apare fenomenul fiziologic, denumit pubertate precoce. Pubertatea se referă la momentul în care se face trecerea de la copil la adult, iar organele sexuale devin capabile să procreeze. Practic, vorbim despre un adult într-un corp de copil, cu multe implicații fizice și emoționale. "Momentul acesta nu este atât de simplu, deoarece apar tot felul de factori care îl influențează. Este foarte importantă limita de vârstă, 13 ani și jumătate la fete și 14 ani pentru băieți, când trebuie să apreciem caracterele sexuale. Dacă până la această vârstă nu apare niciun semn de pubertate, părinții trebuie să își pună semne de întrebare, precum și dacă semnele apar mult prea repede, deoarece se pune problema că pubertatea este precoce. Semnele de pubertate, apărute înainte de vârsta de 7 ani la fetițe și 8 ani pentru băieței, anunță pubertatea precoce. Dacă semnele apar la 9, 10 ani, atunci vorbim despre o pubertate precipitată", explică dr. Eduard Circo, specialist endocrinolog.

Primul semn al pubertății precoce, existând variații individuale, de la caz la caz, este saltul statural. Copilul începe să crească mult, însă această creștere rapidă îl face să stagneze la un moment dat. Sistemul osos se maturizează prea repede, oasele se închid prea devreme, iar la maturitate rămâne mai mic de statură decât ar trebui. Uneori, pubertatea precoce are în spate tumori hipofizare, leziuni cerebrale, traumatisme sau infecții, de aceea, medicul specialist îi sfătuiește pe părinți să nu ignore semnele ce prevestesc instalarea unei pubertăți precoce și să apeleze la un medic, în vederea efectuării analizelor specifice.

Cum se depistează pubertatea precoce

Simptomele acestei afecțiuni includ: creșterea sânilor (și la fete, și la băieți), apariția pilozității pubiene și axilare, transpirația urât mirositoare, acneea, precum și elemente psiho-emoționale, cum ar fi irascibilitatea, instalarea complexelor etc. "Copiii, până la pubertate, când se uită în oglindă, se văd pe ei înșiși. După pubertate, se văd prin comparație: cu colegii, cu persoanele celebre etc. Așa apar complexele. În ce privește pubertatea precoce, în majoritatea cazurilor nu este cunoscută cauza cu exactitate, deși, la băieți, fiind mai rară, de cele mai mult ori este o leziune intracraniană. Desigur că pubertatea precoce poate fi și genetică, asta în primul rând. Cel mai important este să se descopere cauza cât mai precoce, deoarece tratamente există destule. Copilului i se face o radiografie de mână, prin care se vede vârsta reală a oaselor, precum și teste hormonale", mai spune specialistul.

Astfel, medicii pot depista o activare precoce a hormonilor (estrogeni, la fete și testosteron, la băieți) care declanșează pubertatea înainte de vreme.

Ce este pubertate falsă

Există, de asemenea, și o falsă pubertate care prezintă simptomele pubertății, însă fără eliberarea propriu-zisă de ovule și spermatozoizi. Pubertatea precoce poate avea cauze serioase, reprezentate de factorii de mediu și alimentație. Elementele poluante, sub-stanțele chimice, precum și o alimentație "îmbunătățită" cu hormoni duc la dereglări hormonale și la apariția pubertății precoce. Dacă cei mici încetează să mai consume astfel de produse, creșterea sânilor poate regresa. Părinții trebuie să fie în permanență în alertă, să le acorde copiilor șansa să se alimenteze cât mai natural și să îi ferească de chimicale. Produsele alimentare nu trebuie depozitate în containere de plastic, iar sticlele de plastic cu apă trebuie ferite de soare și de îngheț. "Pentru a evita pubertatea precoce, este foarte important să se aibă sub control greutatea copilului. Statisticile medicale arată că la cei cu o greutate corporală normală sau mai mică, pubertatatea este mai tardivă, iar la cei cu greutate supraponderală, pubertatea apare mai devreme. Oricum, stă în puterea părinților să își investigheze copiii din timp, pentru a exclude apariția complicațiilor și pentru a vindeca această afecțiune, din timp, fără sechele", conchide dr. Circo.  

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7038 secunde