Contracţiile musculare ajută la propulsarea alimentelor în tractul digestiv

179
Contracţiile musculare ajută la propulsarea alimentelor în tractul digestiv - peristaltismul1-1637783253.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu știați, peristaltismul este o funcție a corpului uman care ajută la deplasarea anumitor substanțe în interiorul unor organe asemănătoare unui tub. Ce este peristaltismul? Acest termen reprezintă contracții musculare care apar în organele tubulare ale corpului uman. Este vorba despre tractul gastrointestinal și, de asemenea, despre tractul urinar, unde structurile sub formă de tub transportă diferite substanțe.

Contracțiile peristaltice sunt organizate și ritmice, ele apărând la o frecvență considerată normală, în mușchiul neted prezent în pereții organelor asemănătoare tuburilor, precizează specialiștii exquis.ro. Aceștia au afirmat că mușchiul neted este autonom, deci, cu alte cuvinte, este acționat involuntar. Peristaltismul nu poate fi acționat în mod conștient. Acesta depinde exclusiv de ordinele creierului, asupra cărora oamenii nu au control. Totuși, atunci când creierul conștientizează prezența alimentelor în tractul digestiv, acesta trimite comenzi mușchilor netezi ai organelor implicate pentru a efectua anumite mișcări.

Aceste mișcări generează transportul alimentelor de la gură până la anus. Același mecanism se aplică și sistemului urinar. Atunci când creierul detectează prezența de urină produsă de rinichi, trimite informații astfel încât ureterele să o transporte la vezică urinară prin peristaltism. Astfel, se poate spune că peristaltismul are trei funcții principale. Prima se referă la propulsarea alimentelor în tractul digestiv, a doua face referire la circulația biliară în ficat, iar ultima, la transferul de urină în tractul urinar. Peristaltismul se manifestă ritmic și organizat. Astfel, după ce mâncarea intră în gură și este strivită, ajunge în esofag. Acolo, peristaltismul este responsabil de deplasarea bolului alimentar spre stomac. De asemenea, aceleași mișcări împiedică bolul să se întoarcă înapoi. La final, mâncarea digerată va fi deshidratată în intestinul gros. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3557 secunde