Cine te poate ajuta să te lași de fumat?

711

Articole de la același autor

Consumul de tutun constituie o problemă gravă de sănătate publică în toată lumea, motiv pentru care se organizează tot mai des campanii de informare în rândul populației. Chiar dacă din ce în ce mai mulți fumători sunt conștienți de efectele nocive ale tutunului, unii dintre ei au nevoie de ajutor specializat pentru a putea renunța la acest obicei.

Campaniile de conștientizare asupra fumatului derulate în ultimii ani în țara noastră au reușit să schimbe percepția despre consumul de tutun în sensul că fumul de țigară este considerat la fel de periculos pentru sănătate atât pentru fumători cât și pentru nefumători. "Cu toate că populația deține unele cunoștințe generale corecte despre fumat și fumatul pasiv, nu se iau măsurile corespunzătoare", susține dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului Verasante din Constanța. Persoanele care fumează tutun declară că sunt conștiente că își fac singure rău, însă, în același timp le place să inhaleze fumul sau nu se pot lipsi de țigări din cauza simptomelor de sevraj, ne explică dr. Vera Pall.

"Fumatul este perceput ca un lucru nociv ca urmare a efectelor sale asupra sănătății și mulți declară că este cea mai proastă alegere pe care poți să o faci la un moment dat, deoarece de la un fum ajungi la dependență", ne povestește medicul pneumolog.

De ce se apucă adolescenții de fumat

Cei mai mulți fumători au început să consume tutun încă din adolescență, vârsta la care bătrânețea și boala sunt foarte îndepărtate, ne mai spune dr. Pall. "Anturajul, presiunea grupului, teribilismul, curiozitatea, plictiseala cântăresc mult mai greu. Chiar dacă la vârsta adolescenței nu se poate vorbi de dependență, iar multora nici nu le place fumatul de la început, lipsa de maturitate, de personalitate precum și lipsa unor modele cu stil de viață sănătos duce la perseverare și până la urmă la obișnuință", afirmă medicul.

Pneumologul menționează că fumătorii cu vârsta mai mare de 25 de ani sunt deja dependenți în măsură mai mare sau mai mică.

"Motivele pentru care acești tineri nu renunță la fumat sunt influența anturajului, socializarea, petrecerile, asocierea cu alte tabieturi, cum ar fi consumul de cafea, dar și stresul sau frica de îngrășare", aflăm de la dr. Vera Pall. Totodată, sunt și persoane care susțin că au reușit să se lase de fumat, dar au reluat acest obicei din cauza numărului mare de fumători de la locul de muncă sau din familie, considerând că mai bine fumează activ decât pasiv.

Cum se declanșează dependența de nicotină

Potrivit dr. Pall, cei care fumează ajung să fie dependenți de nicotină din cauza unor mecanisme chimice de la nivelul creierului.

"Nicotina ajunge în creier pe cale sanguină aproape imediat de la inhalarea fumului de țigară. După ce se instalează dependența, fiecare organism se obișnuiește cu un anumit nivel de nicotină și, când acesta scade prin meta-bolizare și eliminare, apar simpto-mele de sevraj", explică pneumologul. Dr. Vera Pall mai spune că persoanele care încearcă să renunțe la tutun ar trebui să se aștepte la stări de iritabilitate, frustrare, furie, anxietate, nerăbdare, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, insomnie, stări depresive, creșterea apetitului sau creșterea ponderală.

"Aceste simptome pot fi foarte neplăcute, dar nu sunt grave și pot fi diminuate cu ajutorul terapiei și consilierii. Dacă motivația pentru renunțarea la fumat este puternică, simptomele vor fi tolerate mult mai ușor", a mai spus dr. Pall.

Bolile cauzate de fumat te pot urmări toată viața

Efectele fumatului se instalează în timp și nu sunt ușor de suportat. Totodată, costurile necesare tra-tării bolilor cauzate de consumul de tutun sunt foarte ridicate, atât pentru sistemul de sănătate, cât și pentru pacient. În plus, nici rezultatele nu sunt întotdeauna pe măsura așteptărilor bolnavilor.

"Afecțiunile sunt de obicei cronice, precum bronșita, bronho-pneumopatia obstructivă cronică (BPOC), boli ale inimii, ulcer gastric, arterită obliterantă sau accidente vasculare și necesită tratament până la sfârșitul vieții. Chiar și așa, prin tratament se încearcă doar ameliorarea stării pacienților deoarece aceste boli nu se mai vindecă niciodată", informează dr. Vera Pall.

Unde poți beneficia de ajutor specializat și tratament gratuit

Cei care vor să renunțe la fumat se pot înscrie în programul național "Stop Fumat", care se derulează de patru ani în toată țara. Programul își propune să ofere fumătorilor platforma unui tratament complet, consiliere psihologică și tratament medicamentos, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, constănțenii care vor să solicite ajutor pentru a se lăsa de fumat pot beneficia de tratament medicamentos fără niciun cost dacă se adresează cabinetului Verasante din municipiu, unul dintre zecile de cabinete din țară înscrise în program.

"Tratamentul este gratuit, ceea ce constituie o facilitate importantă pentru pacient, deoarece medicamentele sunt foarte scumpe. Doar consultațiile sunt suportate de către pacient, dar costurile acestora nu depășesc cheltuielile pentru cinci - șase zile de fumat", precizează dr. Vera Pall. Medicul consideră că tratamentul, consilierea și monitorizarea oferită în cadrul programului "Stop Fumat!" reduc simptomele de sevraj și fac posibil abandonul fumatului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Iunie 2012
Stire din Sănătate : De ce ajungem să ne pierdem auzul
Pagina a fost generata in 1.475 secunde