Cheagurile de sânge din creier - cât de periculoase pot fi pentru bolnavi

4385
Cheagurile de sânge din creier - cât de periculoase pot fi pentru bolnavi - cheagurisange-1482253269.jpg

Articole de la același autor

Hematoamele intracerebrale sunt niște cheaguri de sânge, situate în creier și apar, în general, din cauza unui tratament prost al hipertensiunii arteriale. Diagnosticul este extrem de grav, mai ales în condițiile în care nu toate hematoamele pot fi operate și nu toți pacienții supraviețuiesc. De foarte multe ori, cheagurile inundă chiar și un sfert din emisfera cerebrală, fiind fatale dacă sângele nu este scos.

Aceste hematoame intracerebrale sunt foarte bine delimitate, ele fiind localizate cel mai frecvent în substanța albă lobară, dar și în nucleii cenușii centrali, în cerebel și punte, având de multe ori o evoluție similară unui proces expansiv intracranian.

Semnele care anunță cheagurile de sânge din creier sunt foarte clare: pacienții acuză stări de hemiplegie, tulburări de vorbire, dar deseori intră în comă. Caracteristice sunt și grețurile și vărsăturile, accesele de epilepsie sau chiar apariția unui deficit motor. În această perioadă există o alterare a stării de conștiență, cu semne de iritație meningeală, deficite motorii (he-mipareze, hemiplegii), pareze ale nervilor cranieni, tulburări vegetative etc. Trebuie menționat că în procesul patologic sunt implicați și alți factori de risc: ereditatea (predispoziție mai mare la arterioscleroză și hipertensiune arterială), eforturile fizice mari, variațiile meteorologice și instabilitatea neuro-vegetativă. Diagnosticul de certitu-dine îl pune, însă, computer tomograful, iar în unele situații este nevoie și de un examen de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și o angiografie cerebrală.

Numai hematoamele profunde (talamice) nu se operează, în această categorie intrând pacienții care se recuperează la Neurologie, dar unii dintre ei, din cauza gravității bolii și a țesuturilor cerebrale nobile, decedează. "Hematoamele talamice sunt cele mai periculoase, chiar dacă operăm sau nu pacientul. Uneori, șansele lor de supraviețuire sunt mai mari dacă nu sunt operați. Indicația de operație o au în mod special acei pacienți care au hematom lobar. Ultimul caz de acest gen a fost operat zilele trecute, pacientul, în vârstă de 63 de ani, revenindu-și complet din comă, el având acum o evoluție foarte bună", a declarat, pen-tru "Cuget Liber", dr. Bogdan Davidescu.

Specialistul a mai spus că la acest bolnav, cheagul de sânge arăta ca o explozie, aproape un sfert din emisfera cerebrală din partea dreaptă fiind invadată de sânge, care ulterior a împins toate structurile cerebrale spre partea opusă. Altfel spus, cadrele medicale i-au scos bărbatului sângele împrăștiat din cap, iar acum totul a revenit la poziția normală. Din păcate, nu toți pacienți au șanse de supraviețuire, iar aceste hematoame pot apărea și la pacienții tineri, deși, în general, sunt afectate persoanele de vârsta a doua și a treia.

În ceea ce privește durata medie de spitalizare, aceasta variază în funcție de tratamentul operator sau medicamentos aplicat, dar și de factorii individuali. Oricum, supraviețuitorii necesită îngrijiri de lungă durată. Ca recomandare medicală, pacienții care se știu cu tensiune arterială trebuie monitorizați mai atent de medicii de familie, iar la primele semne de boală să se prezinte imediat la doctor. Astfel, medicul de familie care suspectează pacientul de hematom intracerebral trebuie să-l îndrume imediat spre spital. 

Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă uiți prea mult
Pagina a fost generata in 0.4409 secunde