Centrul de zi Arca, ajutor pentru persoanele cu dizabilități

1726
1

Articole de la același autor

Lângă biserica de lemn din parcul Tăbăcăriei, regăsim un mic așezământ al cărui rost este unul firesc, de întrajutorare și grijă pentru oameni care sunt aflați în suferință. Centrul de zi "Arca" a fost ridicat cu ajutorul Asociației Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, pentru a oferi o perspectivă încurajatoare persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora

cu privire la posibilitatea de a se integra, la un moment dat, în societate.

Ridicat în anul 2005 de către organizația filantropică Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, împreună cu parohiile Kungsbacka și Hanhals din Suedia, Centrul de zi "Arca" oferă servicii de terapie ocupațională, meloterapie, stimulare cognitivă, dezvoltarea autonomiei personale și socializare. Cu alte cuvinte, șaisprezece suflete primesc, pe lângă ajutorul de a merge mai departe cu suferința lor, speranța că nu sunt inutili și că, prin răbdarea celor din jur pot nu doar să primească, ci și să ofere. De aceea, la Centru au loc diferite activități la care ei participă de fiecare dată. Acești copii și tineri care merg de două ori pe săptămână la Centru, suferă de deficiențe neuropsihomotorii, tulburări de dezvoltare a limbajului și deficiențe asociate, afecțiuni care ne-cesită, pe lângă terapii adecvate, înțelegere și dragoste.

Scopul este integrarea socială

Dintre copiii de la centru, unul poate spune că viața lui este foarte aproape de normalitate. Psihopedagogii centrului au reușit să îl sprijine în demersul său "de a-și găsi un loc în lume", așa cum spun aceștia, adică de a fi tratat cu aceleași drepturi ca oricare dintre noi. De aceea, începând din luna august, după o perioadă de voluntariat și adaptare a primit un loc de muncă în cadrul serviciului de taxe și impozite din Constanța, unde prelucrează amenzile. O sarcină banală pentru ceilalți angajați este oportunitatea lui de a simți că are un rost, în fiecare zi. Asta încearcă reprezentanții asociației să facă pentru toți tinerii din centru. Să le ofere șansa la o viață normală.

Centrul este susținut de biserica Sf. Mina Constanța și din donații

"O parte din fondurile pentru acest centru de zi au venit de la Biserica Sfântul Mina. Restul s-a strâns din donațiile pe care le-am primit de la partenerii din Suedia sau de la sponsori din oraș, oameni înclinați către filantropie. Cu acestea am plătit consuma-bilele, mâncarea, facturile și personalul care deservește centrul de zi precum si transportul tinerilor la Centru și înapoi acasă", a ex-plicat Mariana Picu, primvicepreședintele Asociației Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina. La centru nu primesc doar îngrijire specializată, ci și o masă de dimineață, prânzul și gustări. Și pentru că au probleme motorii sunt aduși la Centru de un microbuz adaptat necesităților lor. Nu lipsesc nici voluntarii care se implică în toate activitățile zilnice și care sunt un real suport pentru copiii de la centru. Ei sunt prezenți pe lângă patru pedagogi, un asistent în angajare asistată și un psiholog.

Copiii igienizează parcul Tăbăcărie

Copiii de la centru dovedesc în fiecare moment că merită să fie tratați cu respect și demnitate. Fără să se plângă de muncă, de la cel mai tânăr și până la cel mai mare, participă fără ezitare la programul de igienizare a parcului. Adică păstrează curat locul unde vin ca într-o familie și se gospodăresc, dându-ne astfel exemplul că nimic nu este imposibil, nici măcar atunci când suferința schimbă trupul și mintea. 

Comentează știrea

Simion Ionica
9 februarie
Vreau sa vb cu cineva care se ocupa de centrul acesta

Buna ziua As vrea sa vorbesc cu cineva de la acest centru. Va rog sa-mi dați un nr de tel ptr a suna o723096581 -

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Septembrie 2012
Stire din Social : Cupa "Ion Gembășanu", la prima ediție
Luni, 21 Mai 2012
Stire din Cultură-Educație : 10 ani de misiune socială
Pagina a fost generata in 0.6358 secunde