Ceara din urechi, deranjantă, dar sănătoasă

273
Ceara din urechi, deranjantă, dar sănătoasă - fondcearadinurechi1-1636120902.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, oamenii dezvoltă mult cerumen în urechi, iar acest lucru devine extrem de deranjant, ei dorind să elimine ceara formată cât mai repede cu putință. În ceea ce privește cauzele apariției acesteia, ele sunt multiple și variate, dar problema este destul de simplu de tratat.

Chiar dacă nu vă place, crearea cerumenului este unul dintre numeroasele mecanisme de apărare ale corpului uman împotriva agenților străini. Astfel, înainte de toate, ceara joacă un rol fundamental în protejarea și hidratarea urechilor, doar că această substanță se acumulează adesea și duce la blocaje. Potrivit dr. Mădălina Pascu, ceara sau cerumenul este o substanță gălbuie-portocalie rezultată din secrețiile glandelor sebacee și sudoripare. Ea ajută la lubrifierea și curățarea urechii, precum și la apărarea acesteia. Mai mult decât atât, face parte din procesul de eliminare pentru a înlocui celulele superficiale ale pielii prin mișcarea maxilarului și a capului. La unii oameni, secreția se acumulează adânc în ureche, ducând la formarea dopurilor de ceară. „Acumularea în exces de ceară duce, în unele cazuri, la scăderea auzului pe partea afectată. Cu toate acestea, diagnosticul precoce și tratamentul prompt pot atenua problema. Mai rău este că acest lucru devine destul de enervant și poate afecta profund calitatea vieții unei persoane. În plus, estimările indică faptul că această afecțiune, împreună cu otita medie și externă, sunt principalele cauze ale pierderii auzului la pacienții tineri. De asemenea, persoanele afectate experimentează de la dificultăți la auzul sunetelor îndepărtate, până la blocarea totală a capacității auditive la nivelul urechii obstrucționate. În acelaşi timp, pacienții cu dopuri de cerumen prezintă adesea următoarele simptome: durere în ureche, senzația de presiune sau inflamație în zonă, țiuit sau tinitus, mâncărime în urechi, greață și amețeli, lichid care iese din canalul urechii”, a explicat medicul.

În alte cazuri, pacienţii se pot confrunta cu un miros neplăcut care vine din ureche. Ca urmare, cel mai indicat este că cereţi ajutor medical de specialitate ori de câte ori aveţi simptome neplăcute sau ciudate care vă afectează viața de zi cu zi. Deci, este foarte important să consultați un specialist cât mai curând posibil. Desigur, tratamentul efectuat la timp poate schimba prognosticul acestei afecțiuni. În plus, nu încercaţi să eliminaţi ceara din urechi pe cont propriu sau cu ajutorul metodelor tradiționale, pentru că aceste situații cresc riscul de complicații.

Înainte de toate, trebuie să înţelegeţi că prezența cerii în ureche este normală și face parte din fiziologia corpului uman. De regulă, ea dispare de la sine ca urmare a mișcărilor maxilarului pe care le faceţi atunci când mestecaţi, vorbiţi ori vă mişcaţi capul și o dată cu schimbarea epiteliului superficial al pielii.

De obicei, dopurile de ceară apar din cauza factorilor care cresc producția sau împiedică scurgerea acesteia. De precizat că bețișoarele de urechi deplasează ceara distribuită în canalul urechii către partea posterioară și pot provoca chiar și leziuni în această structură, deci nu sunt o soluţie. În plus, blocarea cerii apare și din cauza prezenței dispozitivelor auditive, aparatelor auditive și dopurilor pentru urechi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5395 secunde