Ce sunt și de ce apar amneziile

193
Ce sunt și de ce apar amneziile - 2amnezie-1492427562.jpg

Articole de la același autor

Tulburările de memorie sau amneziile sunt episoade tranzitorii sau persistente de dificultate a reținerii unor informații noi sau redării unor informații cunoscute. "Trebuie precizat că există o uitare fiziologică, psiho-funcțională care are limite variabile la vârste diferite, dar și o uitare patologică, de interes neurologic, care este manifestarea unor afecțiuni organice. Amneziile pot căpăta diverse forme manifeste, legate printre altele de memoria recentă sau de lungă durată, de memoria unor gesturi sau a unor cuvinte, de fixarea a noi informații sau de redare a celor vechi. Cauzele tulburărilor de memorie includ numeroase afecțiuni ale creierului din care putem aminti afecțiunile vasculare, infecțioase, tumorale sau inflamatorii mai ales ale lobilor frontali, temporali și sistemului limbic, în care rolul cel mai important este al zonei numite hipocamp", ne-a declarat dr. Bogdan Apostolescu, medic neurolog.


De asemenea, a precizat specialistul, există o amnezie legată de traumatismele cranio-cerebrale, de obicei tranzitorie. 


O mențiune trebuie făcută pentru afecțiunile psihice, dintre care cel mai frecvent se poate vorbi despre boala depresivă, care se prezintă cu tulburări de memorie.


Totodată, nu este de neglijat distincția între tulburarea memoriei și tulburările degenerative de tip demență și anume faptul că demențele includ simptome mai ample decât amnezia. Astfel, în demențe regăsim în teste psihologice și ulterior clinice, pe lângă tulburări de memorie și tulburări de limbaj, de atenție, emoționale, de raționament. Este adevărat și faptul că, la debut, demențele se pot manifesta doar ca tulburare de memorie.


"Diagnosticul amneziei necesită obiectivarea prin anumite teste psihologice și în funcție de rezultat, de prezența altor simptome, dar poate necesita îndeosebi investigații neurologice, precum RMN sau CT cerebral, EEG, analize de sânge și lichid cefalorahidian. 


Pacienții trebuie să se prezinte de urgență la neurolog atunci când amnezia apare brusc sau când se asociază cu alte simptome, ca de exemplu pierderea cunoștinței, somnolență, confuzie, cefalee, tulburări de vorbire, amorțeli, tulburări de compor-tament", a explicat specialistul. Totodată, dacă amnezia pare să se agraveze sau pacientul nu mai poate desfășura activități intelectuale pe care altădată le efectua fără greutate poate cere sprijinul unui neurolog din sistemul medical ambulatoriu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2017
Stire din Sănătate : Vertijul sau tulburările de echilibru
Pagina a fost generata in 0.3634 secunde