Ce sunt probioticele și ce efect au asupra organismului

Marţi, 26 Aprilie 2016
198
Echilibrul populațiilor microbiene din tractul gastrointestinal se numește eubioză, iar dezechilibrul acestora, disbioză. În ciuda dezvoltării antibioticelor, infecțiile gastrointestinale și consecințele lor rămân o problemă majoră de sănătate. Creșterea numărului infecțiilor cu bacterii patogene rezistente la antibiotice a renăscut interesul populației pentru ideea administrării de microorganisme "benefice", în loc de antibiotice, în tulburările gastro-intestinale.
 
Probioticele sunt microorganisme vii care pot avea un efect benefic pentru sănătate dacă sunt administrate în anumite doze, ca urmare a competiției dintre acestea și microorganismele potențial patogene exis-tente în organism. 


"Probioticele cresc rezistența la infecțiile produse de microorganisme patogene, reduc durata sindroamelor diareice, ameliorează digestia lactozei - în caz de intoleranță, îmbunătățesc absorbția de vitamine și minerale, reglează motilitatea intestinală - în caz de constipație sau colon iritabil, mențin integritatea mucoasei intestinale, reduc nivelul colesterolemiei, au efect anti-alergenic, previn apariția cancerului de colon etc.", explică dr. Oana Bucur, medic specialist medicină internă. 


Printre alimentele care reprezintă o sursă bună de probiotice, se numără iaurtul, kefirul, ciocolata neagră, varza murată, castraveții murați, laptele de soia și măslinele în saramură.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.5185 secunde