X
X
Mai multe ştiri online:

Ce sunt probioticele și ce efect au asupra organismului

Ştire online publicată Miercuri, 27 Aprilie 2016. Autor: Vali PAPATANASIU
Echilibrul populațiilor microbiene din tractul gastrointestinal se numește eubioză, iar dezechilibrul acestora, disbioză. În ciuda dezvoltării antibioticelor, infecțiile gastrointestinale și consecințele lor rămân o problemă majoră de sănătate. Creșterea numărului infecțiilor cu bacterii patogene rezistente la antibiotice a renăscut interesul populației pentru ideea administrării de microorganisme "benefice", în loc de antibiotice, în tulburările gastro-intestinale.
 
Probioticele sunt microorganisme vii care pot avea un efect benefic pentru sănătate dacă sunt administrate în anumite doze, ca urmare a competiției dintre acestea și microorganismele potențial patogene exis-tente în organism. 


"Probioticele cresc rezistența la infecțiile produse de microorganisme patogene, reduc durata sindroamelor diareice, ameliorează digestia lactozei - în caz de intoleranță, îmbunătățesc absorbția de vitamine și minerale, reglează motilitatea intestinală - în caz de constipație sau colon iritabil, mențin integritatea mucoasei intestinale, reduc nivelul colesterolemiei, au efect anti-alergenic, previn apariția cancerului de colon etc.", explică dr. Oana Bucur, medic specialist medicină internă. 


Printre alimentele care reprezintă o sursă bună de probiotice, se numără iaurtul, kefirul, ciocolata neagră, varza murată, castraveții murați, laptele de soia și măslinele în saramură.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.4555 secunde