Ce reguli trebuie să respectăm pentru a ne feri de boala diareică acută

143
Ce reguli trebuie să respectăm pentru a ne feri de boala diareică acută - spitalinfectioase732-1370358840.jpg

Articole de la același autor

După ce medicii s-au luptat peste jumătate de an cu numărul uriaș de pacienți bolnavi de gripă, iată că sezonul cald lovește cu o altă boală, specifică verii: boala diareică acută! 

În ultima săptămână, nu mai puțin de 92 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu simptome de boală, dintre care 32 au primit de urgență îngrijire medicală, fiind diagnosticate cu boală diareică acută. 

Principalele cauze de îmbolnăvire, arată medicii, sunt o serie de bacterii și virusuri care "împânzesc" alimentele neîmbuteliate sau incorect depozitate. 

Iată cât de grave sunt efectele și ce reguli trebuie să respectăm pentru a ne feri de boală. 

"Boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, care reprezintă urgența principală în asemenea situații, vărsături și febră. 

Profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă: l spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea WC, la venirea acasă) l spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor l consumul de apă doar din surse sigure, autorizate l verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm l evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald l evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate l evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald l efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalațiile centrale de apă și personalul de îngrijire din sectorul infantil", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Constanța. 

În situația apariției semnelor de boală, medicul recomandă prezentarea de urgență la spital pentru consult și tratament. 

Medicii mai atrag atenția că este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5619 secunde