Ce complicație urinară poate duce la pierderea rinichilor

251
Ce complicație urinară poate duce la pierderea rinichilor - infectiileurinare-1421079436.jpg

Articole de la același autor

Predispuse la infecții, femeile se pot confrunta de mai multe ori în decursul vieții cu episoade de infecții urinare. Spre deosebire de bărbați, femeile pot face o serie de complicații care pot duce la pierderea rinichilor și care le împiedică să poarte o sarcină fără probleme. 


De la dureri îngrozitoare în momentul urinării, sânge în urină, dureri lombare, febră și vărsături, "tabloul" complet al unei infecții urinare în cazul femeilor indică prezența în organism a unor bacterii care necesită tratament și diagnosticare în cel mai scurt timp. Pe lângă faptul că boala are manifestări extrem de supărătoare, ea se poate complica și poate crea probleme la rinichi. 


"Senzație de urinare frecventă, dureri și usturimi la urinat, pierdere involuntară de urină sau hematurie (sânge în urină) sunt simptome care trebuie să aducă pacienta la medicul specialist. De asemenea, nu trebuie ignorate nici febra, frisoanele sau durerile lombare. Resimțirea și a unei dureri pelviene, dar și nevoia de a urina tot timpul chiar dacă vezica este golită sunt indicii de avansare a bolii. 


Diagnosticul pleacă de la rezultatul de urocultură pozitiv, dar pot fi și semne care se evidențiază prin examenul de urină, însoțit de simptomatologia specifică acestei afecțiuni", explică dr. Azis Olgun, medic specialist urolog. 


De ce apare boala 
În 80% din cazuri (valabil pentru infecțiile urinare comune), bacteria implicată este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului și anusului. Cele mai ușoare forme sunt infecțiile urinare inferioare, adică cistitele și uretritele, și cele superioare, pielonefritele, care urcă spre rinichi și care sunt mult mai periculoase. 


"Tratamentul infecției urinare este unul antibiotic în cele mai multe cazuri, iar antibioticul este prescris de către medic ținând cont în principal de rezultatul antibiogramei și de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar, în ciuda acestui fapt, trebuie respectată cu strictețe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la trei până la mai multe zile în cazul infecțiilor repetate sau complicate. După terminarea tratamentului, este necesară repetarea testelor de urină pentru a confirma dispariția infecției. Este important să se respecte durata de tratament, deoarece simptomele infecției urinare pot dispare înaintea dispariției infecției propriu-zise. Afectarea rinichilor, dacă se ajunge la acest punct, necesită în general mai multe săptămâni de tratament și, după caz, spitalizare. Dacă sunt tratate, aceste infecții nu produc complicații renale", a mai spus medicul. 


Reguli de prevenție și recidivă 
Prevenția în cazul infecțiilor urinare la femei începe cu câteva reguli simple. Printre acestea, renunțarea la contracepția locală, golirea completă a vezicii, educarea în privința expunerii la frig, dar și utilizarea cu precauție a antibioticelor. "Pe lângă aceste bacterii prezente în organism, apariția bolii poate fi favorizată de utilizarea unor produse inadecvate igienei intime, de lenjeria prea strâmtă și, uneori, de începerea vieții sexuale. Educarea pacientelor încă de la începerea vieții sexuale, dar și în privința utilizării diverselor metode contraceptive constituie primul pas în profilaxia acestor boli", a completat dr. Azis Olgun. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Februarie 2014
Stire din Sănătate : Care este boala infertilității masculine
Joi, 05 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Simptomele bolilor de rinichi
Pagina a fost generata in 1.0663 secunde