Ce afecțiuni digestive devin supărătoare în sezonul rece

531
Ce afecțiuni digestive devin supărătoare în sezonul rece - ceafectiunidigestive-1411909153.jpg

Articole de la același autor

Toamna se numără… afecțiunile gastrice; boli precum ulcerul gastric, hernia hiatală sau sindromul de colon iritabil

se manifestă în episoade, la schimbarea sezoanelor. Astfel, pacienții ajung să se plângă de "arsuri" la stomac, de dureri și crampe abdominale, de greață și vărsături, de lipsa poftei de mâncare. Soluția "comună" pentru toate acestea este, pe lângă tratamentul adecvat, și regimul alimentar.

Schimbarea de sezon poate însemna, pentru aceia care suferă de tulburări intestinale, "pragul" către noi probleme medicale, create de afecțiuni deja instalate: ulcer sau probleme de colon.

Printre factorii care provoacă această revenire a simptomelor bolilor sunt stresul și schimbările alimentare.

"Aciditatea gastrică poate fi perturbată, la schimbarea de sezon, atât de alimentația haotică, atât ca orar, cât și ca valoare nutritivă, de bacteria care provoacă infecții - helicobacter pylori, dar și de stres, consumul de alcool, cafea sau tutun, elemente ce afectează aparatul digestiv și mai ales stomacul", explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterolog în cadrul Gastromond.

Măsuri de protecție

Simptomele ulcerului se agravează în special dimineața și seara și se manifestă prin puseuri de durere însoțite uneori de greață și vărsături. Durerile abdominale sunt de cele mai multe ori violente și se manifestă uneori și noaptea. Tratamentul ulcerului diferă de la persoană la persoană și de aceea este important ca bolnavul să se prezinte la medic dacă regăsește simptomele menționate anterior și să țină cont de regimul alimentar impus de boală.

"Pentru că există posibilitatea ca anumite mâncăruri să provoace dureri, este indicat ca pacienții să urmărească ce alimente declanșează crizele. În general, se recomandă evitarea produselor care irită mucoasa stomacului sau care sporesc secreția de suc gastric.

Durerile sunt cronice și pot dura chiar câteva săptămâni, dacă pacientul nu începe tratamentul", explică medicul.

Mesele, un adevărat ritual

Pacienții care suferă de probleme gastrice trebuie să respecte orarul meselor și să consume alimente care să nu agraveze boala. De exemplu, din regim trebuie excluse fructele și legumele proaspete, care vor fi consumate fierte sau în compoturi și supe ușoare, pentru a reduce hiperaciditatea.

Dacă pacientul se confruntă cu probleme la colon, atunci trebuie să consume alimente în cantități mici, pentru a nu avea senzația de greață.

În acest caz, se vor folosi fibrele solubile din fructe și legume curățate, mazăre și fasole sau tărâțe de ovăz, acest tip de fibre calmând tubul digestiv și crescând volumul scaunelor.

Prezența sângelui în materiile fecale, febra, durerile puternice sau diareea incontrolabilă nu sunt simptome ale sindromului de colon iritabil. Acestea pot fi cauzate de o afecțiune mai gravă și de aceea se impune consultarea medicului și efectuarea unei colonoscopii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3471 secunde