Cardul de sănătate. Ce trebuie să faci pentru a nu fi bun de plată!

978
1
Cardul de sănătate. Ce trebuie  să faci pentru a nu fi bun de plată! - faracarddesanatate-1431443497.jpg

Articole de la același autor

Deși, în prezent, în cadrul Spitalului Județean Constanța sunt tratați toți pacienții, indiferent dacă sunt sau nu beneficiari ai cardului de sănătate sau figurează în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, în aproximativ trei luni, spun reprezentanții instituției, situația s-ar putea schimba radical. Cine nu vine la spital cu cardul de sănătate în mână și nici nu apare ca asigurat va fi bun de plată!

Cardul de sănătate a ridicat nenumărate provocări, atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienți. Pe de o parte, primii spun că munca le-a fost îngreunată de "hârțoage", iar timpul dedicat actului medical s-a redus semnificativ. Pe de altă parte, pacienții spun că s-au lovit fie de refuzul medicilor de a le oferi servicii medicale, fie au avut de așteptat prea mult pentru validarea serviciilor în sistem.

O nouă problemă a apărut în spitalele de stat, care, în aproximativ trei luni de acum înainte, nu vor mai putea să își deconteze serviciile dacă mai tratează bolnavi ce nu apar ca asigurați, deci nu au card de sănătate.

"Ca orice sistem nou implementat, sistemul cardului național de sănătate a ridicat probleme și în interiorul Spitalului Județean Constanța. Susținem faptul că acest instrument medical garantează că pacientul a beneficiat, în mod real, de un anumit serviciu medical și că nu este vorba despre o fraudă. Obligația noastră este de a verifica asiguratul în sistemul asigurărilor de sănătate, pentru a vedea dacă vom valida serviciile medicale de care acesta a beneficiat în cadrul spitalului.

Principala problemă este că nu toți pacienții au ajuns să își ridice cardurile de la Casă și timpul de verificare a statutului de asigurat crește. Cert este faptul că toți pacienții care vin la spital vor fi tratați, indiferent dacă au sau nu card, însă această perioadă de «grație» va dura maximum trei luni de acum înainte. După această perioadă, nu știm dacă vom mai putea acorda servicii medicale celor care nu au card și nici nu apar ca asigurați", a precizat Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Județean Constanța.

Probleme la internarea studenților

O altă problemă înregistrată la nivelul celei mai mari instituții sanitare din Constanța este spitalizarea studenților.

"O mare problemă, care nu a fost luată în considerare când s-a lansat sistemul cardurilor de sănătate, a fost situația studenților cu domiciliul în altă localitate. Deși aceștia s-au prezentat la spital cu cardul de sănătate, ne-a fost destul de greu să validăm serviciile medicale și asta pentru că a trebuit să verificăm SIUI-ul și să verificăm dacă sunt sau nu asigurați.

De altfel, nici gravidele nu au o situație diferită. Și în cazul lor, a fost nevoie de verificarea sistemului de asigurări. Pentru această categorie de paciente nu vom mai putea acorda servicii dacă peste cele trei luni amintite nu au nici card și nici nu se asigură. Vor plăti pentru serviciile medicale, pentru că spitalul nu le va mai putea deconta de la Casă", a mai spus managerul spitalului.

Constănțenii au nevoie de card la externare

Pentru a nu pierde foarte mult timp cu validarea cardului la spital, conducerea instituției a decis ca pacienții să prezinte cardul numai în momentul externării.

"Am decis ca pacienții să nu fie nevoiți să poarte grija cardului, ci să îl aibă la externare. Atunci vor merge cu el la medicul specialist și vor primi scrisoarea medicală și, după caz, rețeta. Totodată, pentru a reduce timpul de așteptare la externare, am făcut comandă de încă 100 de cititoare de carduri ce le vor completa pe cele 100 existente în cadrul spitalului", a completat managerul. 

Comentează știrea

Carmen
13 mai 2015
anunt

Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6589 secunde