Când trebuie să vă îngrijoreze tusea

697
Când trebuie să vă îngrijoreze tusea - tusea-1351621894.jpg

Articole de la același autor

Instalarea sezonului rece a adus după ea și o serie de probleme de natură respiratorie. Umezeala și alternanța între temperaturile ridicate și cele joase favorizează creșterea numărului de virusuri și microbi, care produc așa zisele boli de sezon.

Printre bolile de sezon, se numără tusea și durerile de gât. Medicii nu recomandă automedicația și susțin că există diferențe clare între tratamentul prescris pentru cele două tipuri de tuse: seacă și productivă.

Unul din semnele de boală care se manifestă în afecțiunile virotice este tusea. Definită de medici ca act reflex, aceasta are rolul de a curăța arborele respirator de diferiți agenți patogeni: virali sau poluanți. Tusea seacă apare în primele faze ale unei boli virale și este o tuse iritativă prin faptul că irită cilii de la nivelul arborelui traheo-bronșic.

La apariția oricărui tip de tuse, dacă simptomele nu dispar la interval de 2-3 zile, este necesar controlul medical. Specialiștii avertizează că tusea poate avea origini foarte diverse: bronho-pulmonare, otorinolaringologice, pleurale, dar și cardiace sau digestive, fapt pentru care medicul este singurul în măsură să stabilească originea bolii fiecărui tratament.

Pentru că tusea este doar un simptom al unei boli, ea trebuie tratată cu antitusive doar în cazul în care este foarte uscată. În cazul tusei umede, antitusivele fac mai mult rău suprimând tusea, prin faptul că la nivelul bronhiilor și plămânilor se pot acumula secreții care pot agrava simptomele. Cele mai frecvente boli asociate acestui simptom de tuse seacă sunt cele ale tractului respirator inferior: bronșiolita, care presupune inflamarea căilor respiratorii inferioare și pneumonia, adică inflamația țesutului pulmonar, în cazurile cele mai grave.

Diferența în cazul tusei productive este expectorarea mucusului localizat la nivelul pieptului. Această secreție se numește spută și este recomandat ca pacientul să utilizeze un medicament expectorant pentru a o elimina. Pentru că aceasta se complică cu o infecție de tract respirator care poate fi ușoară sau gravă, ea poate fi tratată cu antibiotice în funcție de cum reacționează organismul la produsul expectorant. Acest lucru este însă stabilit de medicul specialist.

Tratamentul variază în funcție de natura tusei

"Fiecare tip de tuse este tratat în funcție de natura și cauzele care au produs acest simptom. Fie că sunt utilizate antitusive, expec-torante sau chiar antibiotice, aceasta își poate găsi vindecarea și prin produsele apifitoterapiei, precum plantele cu efect ușor sedativ: roinița, lavanda și șo-vârful, plante cu efect bronho-dilatator: pinul și eucaliptul, și plante cu efect antibiotic: cimbrul și busuiocul", a explicat, pentru "Cuget Liber", dr. Mirela Stânga-ciu, medic de familie, competență în acupunctură.

Un alt produs utilizat frecvent în afecțiunile respiratorii este tinctura de propolis în doze de câte 10 picături de trei ori pe zi, cu o linguriță de miere. O serie de ceaiuri, ca cele de pătlagină, busuioc sau pin, vin în completarea acestor terapii. Investigațiile paraclinice vor include examenul clinic al organelor din sfera ORL, dar și bronhoscopia, radiografia plămânilor și analiza de spută, la recomandarea medicului.

Creșterea imunității previne apariția simptomelor

Cea mai utilă metodă de prevenire a bolilor este menținerea crescută a imunității. În acest fel, organismul poate construi anticorpii necesari pentru a lupta împotriva microbilor și a virusurilor. Pe lângă evitarea spațiilor închise, prost ventilate, se recomandă și evitarea fumatului, care poate înrăutăți simptomele. Medicii recomandă consumul de lichide pentru eliminarea mucusului din gât, folosirea uleiurilor esențiale și îmbrăcămintea care să asigure confortul termic în sezonul rece.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum tratăm rapid tusea
Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Stire din Diverse : Cimbru împotriva tusei
Pagina a fost generata in 0.39 secunde