Când tratăm infecțiile respiratorii cu antibiotice

371
Când tratăm infecțiile respiratorii cu antibiotice - candtrataminfectiile-1412182123.jpg

Articole de la același autor

Infecții cauzate fie de bacterii, umiditate sau alergeni, otita, faringita și sinuzita sunt afecțiuni care se manifestă frecvent în rândul copiilor, aceștia având un sistem imunitar mai slab decât al adulților, cu evoluție rapidă. Deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor boli, inclusiv răceli, medicul va supune pacienții unor investigații specifice.

Infecție virală care afectează în mod special copiii, faringita apare pe fondul unor factorii care provoacă inflamarea faringelui: fumul de țigară, umiditatea, bacteriile.

Deoarece simptomele sunt similare cu cele ale răcelii, medicul îi va face pacientului un examen bacteriologic pentru infecția streptococică, sub forma unui exudat faringian.

"Faringita se manifestă prin gât dureros și iradieri spre zona urechilor, amigdale roșii, umflate, ganglioni limfatici umflați, febră, durere de cap, dureri musculare, dureri abdominale și posibile vărsături. Roșul în gât apare mai frecvent între 6 și 12 ani. Exudatul faringian este investigația care ajută la diagnosticare. În tratamentul faringitei acute nu se folosesc în mod normal antibiotice, deoarece infecția este de cele mai multe ori de natură virală, rareori bacteriană. Tratamentul de bază vizează ameliorarea simptomelor, adică a durerilor și inflamațiilor", a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Otita, o "infecție" periculoasă

Otita medie acută este o boală produsă de bacterii sau viruși, care apare în general ca urmare a unei infecții a tractului respirator superior. În afara infecțiilor respiratorii superioare există și alte situații care predispun la apariția otitelor, cum ar fi hipertrofia amigdalelor faringiene (vegetațiile adenoide), unele afecțiuni alergice, sau boala de reflux.

"Această afecțiune devine periculoasă atunci când se supra-infectează. Semnul caracteristic al otitei medii supurate este durerea intensă, de durată a urechilor. La sugari se poate observa frecvent că își freacă urechile și plâng de durere. Durerea este puternică, pulsatilă, mai accentuată noaptea, decât ziua. Osul de după urechi, mastoidul, este dureros la presiune. Este foarte important să nu se ajungă la ruptura timpanului, astfel că se impune tratamentul imediat cu antibiotice", mai spune medicul.

Sinuzita și antibioticele

Sinuzita se produce pe fondul unei răceli puternice. Pacientul își poate da seama singur dacă suferă de această boală dacă simptomele nu regresează, iar pacientul are o stare febrilă pentru mai mult de 72 de ore.

"Infecția sinusurilor para-nazale se produce pe fondul unui virus care atacă mucoasa sinuzală. Pacientul cu sinuzită acută prezintă durere sau senzație de presiune în zona feței(frunte,obraz, nas). Tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare, mucolitice pentru eliminarea secrețiilor nazale și, uneori și antibiotice", completează medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : De ce răcim vara
Miercuri, 30 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Leacuri pentru otită
Sâmbătă, 22 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Când se recomandă remediile homeopate
Pagina a fost generata in 1.0748 secunde