Cancerul, maladia care lovește orbește. Învață cum să te aperi!

7715
3
Cancerul, maladia care lovește orbește. Învață cum să te aperi! - drvisinescu-1328043888.jpg

Alimentația proastă, fumatul, consumul de alcool dar și mediul poluant sau stresul au plasat cancerul pe locul al doilea, după afecțiunile cardiovasculare, ca principala cauză a mortalității în lume. Chiar și statisticile arată că, în ritmul actual, numărul cazurilor de cancer se va dubla în următorii 20 de ani.

De aproape două decenii, dr. Dan Vișinescu, medic oncolog în cadrul clinicii Euromedic din Constanța, practică această meserie pentru a salva cât mai multe vieți. Medicul constănțean vorbește într-un interviu acordat cotidianului "Cuget Liber" despre boala care face sute de mii de victime în fiecare an, la nivel global.

- De ce credeți că a evoluat atât de rapid cancerul în ultimii ani?
- În primul rând, frecvența bolilor de cancer este mai mare în rândul bătrânilor, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, organismul și celulele se uzează. Din acest motiv, pacienții dezvoltă diferite tipuri de cancer pe măsură ce înaintează în vârstă. Cu toate acestea, a crescut incidența cancerului și în rândul tinerilor. De exemplu, fumatul a făcut ca vârsta medie de debut a cancerului pulmonar și din sfera ORL, să scadă considerabil. Copiii fumează de la vârste foarte fragede, de la 10 - 11 ani, consumă multe țigări pe zi, iar în combinație cu alcoolul, efectele sunt foarte nocive. În ultima perioadă s-au constatat din ce în ce mai multe cazuri de cancer pulmonar care au debutat în jurul vârstei de 40 de ani, în condițiile în care, vârsta medie de debut a acestei boli era de 55 - 60 de ani. Și fumatul pasiv poate fi la fel de periculos, așa că trebuie evitat cât de mult posibil.

- Ce rol are regimul alimentar în declanșarea cancerului?
- Alimentația reprezintă un factor major în apariția diferitelor tipuri de cancer. Majoritatea alimentelor care se găsesc în comerț sunt extrem de nocive. Oamenii ar trebui să evite mâncărurile de tip fast-food, mezelurile, afumăturile și în general produsele alimentare care conțin E-uri. De asemenea, sunt foarte mulți hormoni în mâncare, care provoacă menstruația timpurie în rândul fetițelor mai mici de zece ani. În timp, acest lucru poate avea repercusiuni importante, deoarece cu cât crește intervalul între primul ciclu și menopauză, cu atât este mai mare riscul de a face cancer mamar.

- Cancerul afectează aproape orice parte a corpului. Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer?
- Există tumori cerebrale, anumite tipuri de tumori de tub digestiv, de pancreas, de gastric, sunt și sarcoame foarte agresive. La unii oameni, se pot dezvolta tumori mai puțin agresive și care răspund rapid la tratament, iar la alții, în aceeași locație se pot declanșa forme mult mai agresive ale aceleiași forme de cancer. Depinde foarte mult de tipul celulei canceroase, dar și de organismul pacientului. În plus, contează și în ce stadiu este descoperită tumora. Pentru un cancer de pancreas sau gastric în stadiu 4 nu sunt foarte multe arme terapeutice, în schimb, cancerul de sân în același stadiu poate fi vindecat cu ușurință dacă pacienta răspunde la tratament. Mai mult, cancerul de col uterin în stadiul 1 al bolii este vindecabil în aproape 90 la sută dintre situații cu ajutorul unui tratament complex.

- Mulți dintre bolnavii de cancer ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Care credeți că este cauza?
- Acest lucru se întâmplă, în principal, din ignoranță. În unele cazuri, tumorile sunt observate, dar, dacă pacientul nu simte niciun discon-fort, amână consultația medicală. Majoritatea nu se prezintă la doctor din lipsă de timp și lasă pe ultimul loc îngrijirea sănătății. Și situația materială poate fi un impediment, deoarece costurile analizelor sunt destul de ridicate. Sunt și cazuri în care afecțiunea nu este tocmai evidentă. Spre exe-plu, în cazul cancerului la ovar, pacientele pot acuza simptome înșelătoare precum simple dureri de abdomen sau balonări care nu pun semne prea mari de îngrijorare.

- Care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate?
- Cei care știu că au avut mai mulți bolnavi de cancer în familie trebuie să își facă din timp analize preventive. În majoritatea cazurilor, transmiterea genetică nu este obligatorie, dar riscul declanșării cancerului este mai mare. De obicei, primele simptome care apar în cazul cancerului sunt schimbarea stării generale a sănătății, un organism slăbit, astenie sau oboseală. Totodată, din punct de vedere clinic pot apărea modificări pe piele, la sâni, sângerări genitale, dureri persistente sau ganglioni.

- Ce teste ne pot ajuta să depistăm cancerul?
- Dacă acum mai bine de o sută de ani, afecțiunile cauzate de cancer se tratau doar prin intervenții chirurgicale, tehnologia avansată din ultimii ani a scos la iveală tratamente care dau rezultate spectaculoase în rândul pacienților. În plus, bolnavii de cancer pot fi depistați mult mai ușor în prezent, dar pot fi tratați și mult mai eficient. Rata de succes a tratamentelor împotriva cancerului este mult mai mare la ora actuală decât acum 50 de ani, înainte de a se descoperi chimioterapia.
În prezent sunt disponibile diverse investigații medicale care depistează cancerul printre care enumerăm colonoscopia, mamografiile, ecografiile genitale, markerii tumorali, testul Babeș Papanicolau, analizele HPV sau radiografiile pulmonare.



Comentează știrea

livia naziru
1 februarie 2012
cum scapam de cancer

Am avut cancer de san in stare avansata (3b) si am fost tratata de domnul doctor Visinescu . Acum, dupa 4 luni de la inceierea tratamentului, ma simt bine si am credinta ca nu voi mai avea probleme. Va sfatuiesc sa-l alegeti pe doctorul Visinescu daca aveti probleme care necesita consultatia sau tratarea la sectia oncologie ,deoarece este un medic extraordinar si un om sufletist si sensibil la suferintele bolnavilor. Dar, pentru a evita contractarea unei boli cronice sau pentru a maximiza efectele tratamentului intariti-va organismul mancand cat mai sanatos, evitati mancarurile procesate, faceti exces de legume si fructe proaspete si adaugati in alimentatie nucile, semintele de orice fel si suplimente naturale care va demonstreaza calitatea. Ii multumesc pe aceasta cale domnului doctor si va indemn sa mergeti la dumnealui daca aveti probleme.

marinel
1 februarie 2012
Subiect de mare interes

Felicitari pentru articol . Sunt multe persoane care nu acorda importanta aparitiei unei asemenea boli deosebit de grave . Cu toata degradarea sistemului nostru sanitar datorata subfinantarii,au ramas oamenii de valoare din cadrul sectiei de oncologie , prin metodele de tratament bazate pe radioterapie si chimioterapie , se poate spune ca ,a avea cancer nu inseamna condamnarea la moarte.

wtf
29 aprilie 2015
pe bune!

Il felicit pe domnul doctor Visinescu prntru recenziille pe care i le acorda pacientii! dar cati oameni i-au murit pe mana lui si cu diferite tratamente la clinica dansului? Felicitari dl. Visinescu, macar ai evoluat in bine!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : De ce ni se îngălbenesc dinții
Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce este candidoza  bucală?
Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Fun : Boala lui Calache
Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Sinuzita face  urât la frig
Pagina a fost generata in 0.2734 secunde