Cancerul colo-rectal se poate trata! Iată ce trebuie să faceți

705
Cancerul colo-rectal se poate trata! Iată ce trebuie să faceți - cancercolorectal3-1525682945.jpg

Articole de la același autor

Cancerul colo-rectal este o afecțiune malignă și apare ca o tumoră, o bucată de carne crescută în interiorul colonului. Afecțiunea poate fi depistată cu ajutorul endoscopiei, colonoscopiei, investigații ce pot fi efectuate în toate spitalele și ambulatoriile de specialitate care sunt dotate cu acest tip de aparatură. 


Colonoscopia arată exact tumora și cum este poziționată aceasta în interiorul colonului. În timpul intervenției, cea mai importanta manevră este cea de biopsie, cu ajutorul căreia se extrage un mic fragment din țesutul tumorii respective, care se va trimite, ulterior, la analiză, se obține un buletin histopatologic, care arată exact tipul de țesut tumoral și în această situație, medicii știu exact cu ce au de-a face, urmând să stabilească tratamentul corect pentru pacient. 


"Pacienții care sunt detectați cu această patologie, și anume tumorile de colon, au o simptomatologie ce poate fi înțeleasă și detectată și se transmite un semnal de alarmă pacientului, ca să se adreseze medicului și pentru a beneficia de investigațiile corecte. Printre primele simptomatologii, pot apărea sângerări în timpul scaunelor, în urma lor, o ușoară anemie, verificată la acest nivel scăzut al hemoglobinei, deci anemia care se instalează odată cu sângerările, scaunele negre, toate acestea sunt primele semnale care trebuie să-l trimită pe pacient la medic. 


Un alt simptom este constipația, care apare destul de des și în unele situații alternează cu diareea. Deci, aceste lucruri trebuie să transmită un semnal de alarmă pacientului. Rareori, apar durerile, dar nu pot fi eliminate complet la toți pacienții. Spre exemplu, sunt pacienți care prezintă și acest simptom, durerea, doar că aceasta nu este un simptom caracteristic pentru tumorile de colon. Evident că, în faza mai avansată a bolii, pot apărea durerea și alte simptome, dar aici este vorba despre cazuri complicate, de situații depășite, în care, probabil, investigațiile sunt cele care certifică diagnosticul și ulterior tratamentul. Vorbim despre o patologie chirurgicală, patologia tumorală a colonului", a declarat dr. Ovidiu Daniel Costea, medic primar chirurgie generală la MEDSTAR General Hospital. 


Intervenție chirurgicală 


El a precizat că, pentru o patologie tumorală, medicii nu pot face altceva decât să scoată acel țesut afectat, acea tumoră de acolo, iar această intervenție se numește colectomie, adică se scoate o parte din colon. Operația se poate realiza pe cale deschisă sau pe cale laparoscopică. Prin abordarea tehnicii deschise, pacientului i se face o incizie la nivelul abdomenului, se deschide întregul abdomen și se identifică zona afectată, care este deja cunoscută în urma investigațiilor pe care le-a făcut pacientul și se scoate acea porțiune de colon. 


Evident, a explicat specialistul, în tehnica laparoscopică, dispozitivele pe care le dețin, la ora actuală, cei de la clinică îi ajută foarte mult pe medici să aibă o operație cât mai estetică și mai puțin agresivă pentru pacient, deși tipul de anestezie este același. 


În ceea ce privește recuperarea după intervenție, aceasta depinde de tipul de operație ales. Astfel, în cazul intervențiilor pe cale deschisă, acestea necesită un timp de recuperare mai îndelungat. De precizat că sunt pacienți care, în urma unei intervenții chirurgicale de acest tip, rămân cu un anus contra naturii, cum se spune, o colostomă definitivă. Evident, în această situație, pacienții ar trebui să beneficieze și de o consiliere psihologică. 


În plus, a explicat dr. Costea, bolnavul trebuie să știe cum să se îngrijească cu acest tip de afecțiune. Pe de altă parte, operația laparoscopică scurtează perioada de refacere postoperatorie, la câteva zile și recuperarea este mult mai rapidă, iar inserția socială a pacientului este mult mai facilă. 


Toți pacienții, în special cei care au această restabilire de tranzit, trebuie să urmeze o dietă, care are scopul de a ajuta acea stomoză să se refacă și să fie cât mai sigură pentru a nu avea complicații postoperatorii. 


XXX 


Petru detalii, programări, consultații și consiliere, apelați numerele de telefon ale MEDSTAR General Hospital, 0241.638.251, 0722.574.250 și 0241.940. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6309 secunde