Boala care vă oprește respirația în timpul somnului

919
Boala care vă oprește respirația în timpul somnului - apneeainsomn-1363272577.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe 15 martie, se celebrează Ziua Mondială a Somnului. Cu această ocazie, laboratoarele de somn din țara noastră au organizat "Ziua Porților Deschise". Un astfel de eveniment este organizat și de laboratorul de somn din Constanța, de la Centrul Medical Z3. 

Astfel, în perioada 15 - 30 martie, constănțenii se pot prezenta la centrul respectiv pentru testări pentru sindrom de apnee în somn, având un discount de 50%.

Apneea în somn, o boală ignorată!

Apneea în somn afectează 45% din populația globului, dar până acum, în țara noastră, nu i s-a acordat suficientă importanță, deși consecințele bolii sunt destul de grave: tulburări ale ritmului cardiac, hipertensiune arterială, accidente ischemice cardiace, accidente vasculare cerebrale, tulburări metabolice (obezitatea, diabetul zaharat), sau agravări ale simptomatologiei la pacienții cu boli obstructive pulmonare.

Concret, apneea în somn reprezintă întreruperea fluxului de aer în timpul somnului, pacienții cu apnee acuzând perioade repetitive de sufocare bruscă în timpul somnului.

"Pacienții care prezintă această boală au un somn fragmentat de numeroase perioade, în care se trezesc, iar din cauza acestor pauze în respirație și ca urmare au un somn neodihnitor", ne-a declarat medicul pneumolog Doina Pîrîu. Mai mult, medicul a subliniat că, netratată, boala poate duce la oboseală cronică, respectiv somnolență la volan și accident rutier sau chiar la moarte subită în somn, prin infarct și accident vascular cerebral.

Care sunt persoanele predispuse a avea această boală?

"Desigur, apneea în somn este mai frecventă la persoanele care prezintă creșteri ale circumferinței taliei și gâtului, însoțite de sforăit; există totuși un procent de 30 % dintre persoanele cu greutate normală care au apnee în somn. Alte persoane care pot prezenta această boală sunt pacienții cardiaci, diabeticii, unii din pacienții cu boli obstructive pulmonare. Ar fi de dorit ca tratamentul afecțiunilor cronice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat, sindromul metabolic, afecțiunile cardiace sau cerebrale, să includă și evaluarea somnului", a atras atenția dr. Doina Pîrîu.

Mai multe detalii privind această afecțiune, dar și modul de depistare și tratare, cât și programări pentru testări pentru depistarea ei, se pot obține la numărul de telefon 0721.285.696.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3717 secunde