Avortul medicamentos, soluţia pentru a scăpa de o sarcină nedorită

381
Avortul medicamentos, soluţia pentru a scăpa de o sarcină nedorită - avortmedicamentos-1623070776.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, avortul medicamentos este o metodă nechirurgicală de întrerupere a sarcinii, prin administrarea unei substanţe care are efect anti-progestativ (adică blochează efectele progesteronului, hormonul care contribuie la menţinerea sarcinii). Acesta duce la oprirea sarcinii din evoluţie, combinată cu administrarea unei substanţe care are efect de stimulare a contracţiilor uterine, ceea ce duce la eliminarea sarcinii din uter.

Potrivit dr. Mihaela Peţeanu, întreruperea medicamentoasă a unei sarcini este recomandată în cele 63 de zile de la începerea menstruaţiei. La scurt timp după administrarea celei de-a doua pastile recomandate începe hemoragia uterină. În cazuri rare, expulzia poate apărea înainte de administrarea celui de-al doilea medicament. După administrarea acestuia se recomandă cel puţin trei ore de repaus la pat.

„Sarcina poate fi expulzată în decurs de câteva ore sau câteva zile de la administrarea de misoprostol, acest lucru fiind însoţit de dureri abdominale colicative şi de sângerare vaginală. Hemoragia poate dura până la 12 zile. În caz de sângerare abundentă sau apreciabilă se recomandă consultul medical de urgenţă. Avortul medicamentos nu se recomandă în caz de: alergie la mifepristonă sau la alte ingrediente ale medicamentului, insuficienţă suprarenală cronică, boli severe care trebuie tratate cu antiinflamatorii steroidiene, cum ar fi astmul bronşic grav sau dacă sarcina confirmată ecografic este mai mare de nouă săptămâni”, a explicat medicul. De asemenea, se recomandă prudenţă în caz de: simptome de origine cardiacă, prezenţa unor factori de risc crescut pentru boli cardiace (hipertensiune arterială, nivel crescut de colesterol în sânge etc.), astm bronşic, boli care afectează coagularea sângelui, boli de ficat sau rinichi, anemie, malnutriţie, infecţii.

Vărsătura (evacuarea conţinutului gastric) apărută la mai puţin de două ore de la administrarea mifepristonei impune repetarea tratamentului. De asemenea, este necesară efectuarea unui control medical în maxim 21 de zile de la administrarea tratamentului pentru a verifica dacă sarcina a fost eliminată complet.

Totuşi, pacientele sunt informate că succesul procedurii (întreruperea sarcinii) nu apare la 100% dintre paciente, ci la 95% dintre ele. În cazul eşecului procedurii medicamentoase cu mifepristonă şi misoprostol, adică neîntreruperea cursului sarcinii sau avortul incomplet, poate fi nevoie de o procedură chirurgicală pentru întreruperea sarcinii sau evacuarea resturilor (de regulă chiuretajul uterin). Dacă opţiunea ulterioară va fi de păstrare a sarcinii, aceasta se va face sub control medical strict.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2513 secunde