Avertismentul specialiştilor! Hipertensiunea este o boală tăcută, dar periculoasă

944
Avertismentul specialiştilor! Hipertensiunea este o boală tăcută, dar periculoasă - hipertensiune-1627995996.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, ţara noastră se confruntă cu o situaţie alarmantă atunci când vine vorba de persoane hipertensive, foarte mulţi oameni suferind de această problemă. Un motiv pentru aceste cifre îngrijorătoare se poate datora faptului că 46% dintre români sunt fumători.

Deseori, hipertensiunea este o boală tăcută şi cu atât mai periculoasă, deoarece complicaţiile care apar sunt extrem de grave: infarct miocardic, accident vascular, fisurarea pereţilor aortei. Cele mai frecvente simptome ale tensiunii mărite se manifestă prin: respiraţie anormală la un efort uzual, dureri de cap, mai ales la nivelul cefei, ameţeli, oboseală, tulburări de vedere, ţiuitul urechilor, sângerări nazale etc.

Tensiunea arterială se măsoară în cmHg (mercur) şi are două valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică (presiunea sângelui când inima pompează sânge) şi a doua, tensiunea arterială diastolică (presiunea când inima nu pompează sânge). Periculoasă este atât creşterea tensiunii mari (sistolice), cât şi a celei mici (diastolice).

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune. Nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii arteriale. Totuşi, există multe persoane care au tensiunea cuprinsă între 9-12/ 5,5-8 cmHg fără să aibă vreun simptom.

„În lipsa simptomelor, este acceptată ca tensiune normală valoarea permanentă de peste 9/6 cmHg. Trebuie luată ca reper tensiunea permanentă. Astfel, dacă o persoană are, de regulă, tensiunea 12,6, o valoare de 9/6 este pentru ea o tensiune arterială scăzută”, explică dr. Florin Mitu.

În mod normal, sportivii, nefumătorii, femeile mai slabe au tensiune arterială mai mică. Cei care au hipotensiune au un risc mai mic de boli de inimă sau de rinichi, accidente vasculare, însă pot suferi traumatisme în timpul leşinului, subliniază medicul cardiolog.

De regulă, tensiunea arterială scăzută, mai ales la o persoană tânără şi sănătoasă nu este un motiv de panică, dar cauza trebuie lămurită. De regulă, tensiunea scade în caz de deshidratare, boli cardiace (bradicardie-bătăi rare ale inimii, tahicardie-bătăi frecvente ale inimii), boli severe (şoc anafilactic, septicemie, pancreatită), pe sistem nervos.

Hipertensiunea arterială este mai răspândită decât hipotensiunea. Cert este că sunt o serie de complicaţii ce pot apărea, iar acestea includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2088 secunde