Antibioticele nu se iau după ureche!

579
Antibioticele nu se iau după ureche! - 70235e7547288210d80d04d800234463.jpg
Astăzi, întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Sănătății. Tema aniversării din acest an este "Combaterea rezistenței microbiene", iar sloganul "Acționează astăzi ca să poți vindeca și mâine!" lansează un apel pentru protejarea eficienței acestor medicamente esențiale în tratarea bolilor infecțioase.
Antibioticele ajută organismul să se apere împotriva agresiunilor bacteriene. Acestea au ca efect împiedicarea proliferării bacteriilor. Ele sunt folosite pentru a trata diverse tipuri de infecții. Cea mai frecventă greșeală în zilele noastre este tratarea răcelilor sau a gripei cu medicamente pe bază de antibiotice. Ceea ce nu știu mulți este faptul că răceala se transmite prin viruși, iar antibioticele nu acționează împotriva virușilor, ci împotriva bacteriilor.
Luate după ureche, antibioticele fac mai mult rău decât bine și organismul nostru ajunge să dezvolte o anumită rezistență. Practic, bacteriile devin din ce în ce mai rezistente, astfel încât riscăm să nu mai putem fi tratați de anumite boli în următorii ani.

Românii fac rost ușor de antibiotice
Potrivit Eurobarometrului, românii sunt printre europenii cei mai puțin informați privind ineficiența antibioticelor împotriva virusurilor și obțin cel mai ușor antibiotice fără să treacă pe la medic - factorii care generează consum abuziv de antibiotice și în ultimă instanță rezistența la antimicrobiene în comunități. Chiar dacă, încă din 2005, comercializarea antibioticelor a fost condiționată de o rețetă de la un medic, numeroase farmacii vând la liber astfel de medicamente.
"Nu trebuie să utilizăm antibiotice decât atunci când sunt necesare, dacă vrem ca ele să fie în continuare eficiente. În ziua de astăzi, avem o paletă largă de antibiotice, dar ele trebuie utilizate just pentru că există pericolul ca germenii să dezvolte rezistență, iar tot arsenalul de antibiotice la care avem acces în prezent nu va mai fi eficient", recomandă dr. Cătălin Grasa, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Măsuri pentru combaterea infecțiilor și a rezistenței la antimicrobieni
- Controlul purtătorilor de microbi prin acțiuni susținute de igiena comunitară;
- Observarea consecventă a normelor de igienă în gospodării și la pregătirea hranei;
- Spălarea mâinilor;
- Cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative față de cele antimicrobiene oricând este cazul;
- Refuzul auto-medicației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Paste umplute cu brânză
Pagina a fost generata in 2.8033 secunde