Antibioticele în sarcină. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

154
Antibioticele în sarcină. Ce trebuie să știe viitoarele mămici - antibioticeinsarcina1-1555672360.jpg

Articole de la același autor

Ați rămas însărcinată și între timp v-ați îmbolnăvit? De obicei, în astfel de situații mergeați la farmacie, luați un antibiotic și în scurt timp rezolvați problema. De data aceasta, lucrurile nu mai stau așa cum vă doriți. Este adevărat că antibioticele pot fi recomandate în sarcină, dar acestea trebuie alese cu mare grijă. Desigur, anumite antibiotice pot fi sigure, dar altele nu. 


Specialiștii spun că siguranța depinde de o serie de factori, cum ar fi tipul de antibiotic, vârsta sarcinii, doza și durata de timp cât trebuie să luați antibioticul respectiv. În plus, anumite antibiotice trebuie evitate în sarcină, iar dintre acestea amintim doxicilina și minocilina, care pot afecta ficatul mamei și decolora smalțul dinților copilului. 


De asemenea, este bine să știți că alte două clase de antibiotice folosite frecvent pentru infecțiile urinare, respectiv derivatele de nitrofurantoin și sulfonamidă au fost asociate cu anomalii congenitale rare. Bineînțeles, dacă antibioticele sunt indicate într-o anumită boală, atunci medicul obstetrician va prescrie cel mai sigur antibiotic, în doza cea mai sigură.


Trebuie precizat, însă, că antibioticele nu pot fi luate pe o durată prea mare de timp, pentru că unele dintre ele pot traversa bariera placentară și pot avea efecte nocive asupra fătului. 


Altele, în schimb, pot fi agresive asupra gravidei, prin modificările fiziologice asupra organismului ei. 
"În momentul în care rămân însărcinate, femeile nu mai pot lua orice fel de pastile sau antibiotice, pentru că acestea pot avea un efect nociv asupra fătului. Totuși, există și antibiotice care au fost testate, au trecut probele de laborator și sunt sigure pentru gravide, fără a avea efecte asupra copilului sau asupra mamei. Din această categorie fac parte cefalosporinele de diverse generații, care sunt des administrate în sarcină, ampicilina și amoxicilina. Toate acestea pot fi folosite în cazul a diferite infecții din corp, având rolul de a combate infecțiile apărute", ne-a declarat dr. Lucian Șerbănescu, medic specialist Obstetrică- Ginecologie. 


Luați pastilele numai în caz de urgență 


Pe de altă parte, studiile din ultima vreme susțin ideea că acestea ar trebui utilizate în sarcină numai dacă sunt într-adevăr necesare. În concluzie, antibioterapia la gravide trebuie să țină seama de cei doi pacienți (mama și fătul), precum și de modificările fiziologice ale organismului gravidei, dar administrarea trebuie făcută doar la indicația medicului. 
Oricum, administrarea de antibiotice mamei în timpul nașterii este o practică obișnuită, care se prescrie în 30% din cazuri, dar care, dacă nu este cea corespunzătoare, poate afecta flora intestinală a nou-născutului. 


Mai nou, un studiu recent sugerează că utilizarea de antibiotice favorizează apariția de bacterii rezistente la medicamente. Cercetătorii au studiat efectele asupra florei intestinale ale administrării de antibiotice începând cu cea de-a 37-a săptămână de sarcină și la copiii născuți prin metodă naturală (vaginală). La final, oamenii de știință au demonstrat că expunerea la antibiotice, inclusiv la cele administrate în timpul nașterii, poate provoca mari alterări în fixarea florei intestinale - microorganisme - la copiii prematuri. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Aprilie 2019
Stire din Sănătate : Cum tratăm hipertensiunea arterială
Miercuri, 17 Aprilie 2019
Stire din Sănătate : Sfecla roșie vă protejează ficatul
Pagina a fost generata in 0.9122 secunde