Alimente care sunt ca un pansament pentru organism

268
Alimente care sunt ca un pansament pentru organism - fondalimente-1631201752.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, stresul de zi cu zi și alimentația incorectă sunt doar câteva din cauzele problemelor de stomac. Cele mai întâlnite probleme ale stomacului le reprezintă arsurile, care nu sunt deloc rare, deoarece statisticile arată că aproximativ 20% din populația globului prezintă arsuri stomacale. Problema nu ar fi atât de gravă dacă această afecțiune nu ar evolua în boli ale stomacului mult mai periculoase, ducând în timp la boli precum gastrita, ulcer, colon iritabil, esofagita de reflux sau chiar cancer.

Potrivit dr. Laura Pârvulescu, din acest motiv dieta joacă un rol foarte important în menținerea sănătății aparatului digestiv. Așadar, unele alimente cresc refluxul gastroesofagian, dar totodată mesele copioase sau băuturile acidulate pot participa la provocarea arsurilor la stomac. Disconfortul gastric diferă de la pacient la pacient, astfel că pentru unii dintre aceștia durerile sunt discrete și suportabile, dar pentru alții sunt un adevărat chin. „Pentru a evita apariţia acestor probleme, recomandarea mea este să consumați legume verzi, cum ar fi: salata verde, ardeiul, broccoli, spanacul, pătrunjelul etc., întrucât acestea conțin nutrienţi protectori pentru tubul digestiv și o cantitate mare de magneziu, un mineral ce calmează arsurile la stomac și reduce aciditatea gastrică. De asemenea, puteți consuma salată la orice masă din zi, incluziv la micul dejun, cu condiția să evitați legumele interzise în această patologie, acele legume acide, cum sunt roșiile, varza, ceapa, prazul. În plus, nu folosiţi niciodată oțet la salate, puteți acri cu zeamă de lămâie. Apoi, trebuie să ştiţi că merele mai poartă denumirea de doctorul casei, în special cele verzi. Aceste fructe, deși sunt nişte alimente ușor acide, au proprietăți excelente pentru sănătatea sistemului digestiv și nu numai. Ca urmare, merele pot fi consumate la gustările din zi sau în salate cu morcovi, dovleac sau alte vegetale ori puteți combina mărul cu fulgi de cereale integrale”, a precizat medicul.

Şi bananele sunt ca un pansament pentru stomac, deoarece, pe lângă aproape toată gama de B-uri pe care le conține, au un conținut ridicat de magneziu, potasiu, conținând și grăsimi vegetale de bună calitate, dar și fibre. O banană consumată dimineața la micul dejun cu un ceai cald ameliorează arsurile la stomac.

În acelaşi timp, se recomandă consumul de legume portocalii și galbene.

Aceste legume, consumate crude, conțin enzime care scad aciditatea gastrică și reduc simptomele arsurilor la stomac. Mai mult decât atât, ele conțin betacaroten, vitamine și minerale care stimulează imunitatea, rezistența și regenerarea mucoaselor digestive, fiind alimente recomandate în bolile de stomac. Puteți consuma așadar morcovi, rădăcinoase (țelină, rădăcină de păstârnac, rădăcină de pătrunjel, ardei, sfeclă roșie etc.). Desigur, nu trebuie lăsate deoparte nici fructele uscate – uleioase, iar în această categorie intră şi migdalele, cunoscute ca remediu pentru afecțiunile stomacului. Mai puteți consuma nuci, mieji de semințe, chiar și semințe de dovleac sau sâmburi de caise, mango, avocado etc. Nu în ultimul rând, există ceaiuri care au efect calmant asupra durerilor de stomac. Printre ceaiurile recomandate se numără: ceaiul de mușețel, ceaiul de tei, ceaiul de sunătoare, ceaiul de pelin, ceai de urzică sau ceai de coada calului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2294 secunde