Alimentația nesănătoasă a copiilor, "puntea" către boli

622
Alimentația nesănătoasă a copiilor,

Articole de la același autor

Consumul necontrolat de alimente este principalul "vinovat" în situațiile în care un copil ajunge la o greutate mult mai mare decât este normal. Limitarea acestui fenomen intră în responsabilitatea părinților, iar aceștia trebuie să țină lucrurile sub control indiferent de cât de dificil ar părea. În caz contrar, copiii riscă să își petreacă copilăria prin spitale, înconjurați de medicamente și perfuzii, obosiți de diete și exerciții extenuante, în locul prietenilor și al jocurilor specifice vârstei.

Un "lanț" al slăbiciunilor

În ziua de azi, mulți copii consumă alimente cu multe calorii și puțini nutrienți alături de o activitate fizică redusă. Aproximativ 32% dintre copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 2-19 ani sunt cu suprapondere sau cu obezitate, dintre care 17 % fiind cu obezitate, spun medicii.

"De ce se întâmplă însă toate acestea?", întreabă, îngrijorați, părinții, și care sunt alegerile alimentare cele mai potrivite pentru ca cei mici să nu devină victime sigure ale obe-zității. Tipul alimentelor și cantitatea pe care un copil o mănâncă la fiecare masă sunt la fel de importante, iar părinții nu trebuie să se lase păcăliți de faptul că gătesc în casă și nu comandă de la fast-food.

"Mediul în care copiii învață și se joacă a contribuit la epidemia obezității. De asemenea, fiecare alegere a tipului alimentar și cantitatea pe care o mănâncă, indiferent de modul în care masa este pregătită, trebuie gestionat corect. De exemplu, o porție pentru un copil mic ar trebui să fie un sfert din masa unui adult. În mod obișnuit porțiile cuprind 1-2 linguri de legume și 15 grame de carne, în funcție de apetitul copilului. Aceste porții pot părea mici, dar e bine să se înceapă cu porții mici administrate în câteva minute, cu un succes mai mare și mai multe oportunități de laudă. Părinții ar trebui să țină cont că fiecare copil este unic, apetitul și nevoile diferă de la copil la copil și chiar la același copil în funcție de oră.

Copiii mici se simt mai confortabil cu ceea ce cunosc, inclusiv mâncarea. De aceea, este ușor de înțeles de ce odată primită o porție de fast-food, copilul se familiarizează cu gustul și știe sigur de ce o cere și a doua sau a treia oară", explică dr. Cristina Mihai, medic primar pe-diatru, specialist în nutriție pediatrică în cadrul Clinicii Medicover Constanța.

Lumea ireală a reclamelor de la televizor

Zilnic, copiii și adolescenții sunt "bombardați" cu mesajele sutelor de reclame de la televizor care arată "eroi" ce consumă alimente "minune" care le oferă "super-puteri". Ține însă de educația alimentară pe care o primesc din familie și de modul în care părinții îi ajută să discearnă între minciună și adevăr.

"Reclamele înșelătoare sugerează că odată cu consumul băuturii sau a alimentului respectiv vei deveni sigur pe tine, arătos, slab sau puternic ca persoanele care promovează res-pectivul produs. Deoarece adoles-cența este o perioadă de găsirea idolilor, adolescenții sunt vulnerabili la promisiuni vizuale de îmbunătățirea caracterului și acceptare socială. Deși majoritatea reclamelor sunt atrăgătoare, puține promovează alimentația sănătoasă. Paradoxal, persoanele care apar în reclame la produsele fast-food sunt slabe sau constituție atletică, astfel că, ar fi util ca părinții să le explice copiilor tocmai faptul că dacă persoanele din reclamă ar consuma produsul respectiv, nu ar rămâne slabi pentru mult timp", mai spune medicul.

Sănătatea începe din copilărie!

Majoritatea alimentelor de la fast food-uri au cantități scăzute de vitamina C, fier, vitamina A și cantități crescute de grăsimi, colesterol și sodiu. Totuși, unele meniuri oferă un echilibru nutrițional, scăzut în grăsimi cum ar fi sandvici cu pui la grătar, lapte degresat sau salatele, fără adaosuri de dressinguri bogate în grăsimi și sare. Dacă cel mic mănâncă doar alimentele încărcate în grăsimi și glucide, atunci părinții ar trebui să reducă din mesele luate la restaurantele fast-food. Ateroscleroza, obstruarea arterelor cu lipide, începe din copilărie și este influențată de aportul de grăsimi din alimentație. Mesele luate la restaurantele fast-food trebuie păstrate pentru ocazii speciale și nu ca mese de rutină.

Dacă alimentația familiei este echilibrată și cu un conținut de grăsimi scăzut, un hamburger cu cartofi prăjiți ocazional nu va fi dăunător, dar consumul frecvent al alimentelor cu multe grăsimi, cum ar fi hot-dog, burger și cartofi prăjiți este nesănătos pentru adulți și copii, avertizează specialistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 04 Noiembrie 2013
Stire din Sănătate : Curăță corect semințele de rodie
Luni, 28 Octombrie 2013
Stire din Sănătate : Dieta care scade colesterolul
Pagina a fost generata in 1.3162 secunde