Alarmant! Numărul prematurilor născuți la Constanța, în continuă creștere

457
Alarmant! Numărul prematurilor născuți la Constanța, în continuă creștere - alarmantnumarulprematurilor1-1415122022.jpg

Articole de la același autor

20% dintre copiii aduși pe lume în maternitatea Constanța sunt prematuri. Față de ceilalți copii, cei care se nasc la numai 7 luni au nevoie de îngrijiri medicale speciale și de aparate care să îi ajute să respire și să ajungă la dimensiuni normale. Fenomenul, spun medicii, a ajuns la cote alarmante din cauza faptului că gravidele nu merg la medic pe perioada sarcinii.

Zilnic, în secția de neonatologie a Spitalului Județean Constanța se nasc și copii prematuri. Medicii spun că față de anii anteriori incidența a crescut cu 10% în 2014.

Mai grav este că, potrivit statisticilor, media de mortalitate a ajuns la 4%.

"În fiecare zi avem și nașteri premature. Din păcate, facem eforturi uriașe pentru a susține acești copii care, pentru a supraviețui, trebuie să ajungă la o greutate normală. 20% din nașterile din Constanța sunt premature și fenomenul este în creștere continuă din cauza lipsei de asistență medicală a gravidelor. Pe lângă faptul că nu merg la medic pe perioada gravidiei, acestea nu țin cont de o alimentație adecvată, de condițiile de igienă, de grija pentru sănătatea lor.

Sunt gravide care nici măcar nu sunt înscrise la un medic de familie, iar noi trebuie să facem o muncă titanică pentru a salva și mama și copilul.

Cel mai mic copil salvat în cadrul secției noastre s-a născut cu 550 de grame. În prezent, în cadrul secției sunt înregistrați 17 bebeluși prematuri", a explicat dr. Livica Frățiman, șefa secției de neonatologie a Spitalului Județean Constanța.

Lupta pentru supraviețuire

Pentru că nu sunt confecționate măsuri atât de mici la scutece sau hăinuțe, iar mămicile și medicii le "încropesc" din fașe, Asociația "Unu și Unu" a demarat campa-nia "Fire de dragoste", proiect de dotare a secțiilor de neonatologie cu seturi croșetate de botoșei și căciulițe, dar și de cuiburi necesare îngrijirii speciale a nou-născuților prematur.

Aceste seturi îi ajută pe bebelușii născuți înainte de termen să își regleze mai ușor temperatura corpului. Maternitatea Constan-ța este prima unitate sanitară din provincie care a primit astfel de hăinuțe, campania fiind desfășurată în 4 spitale din țară.

Cele care au pus bazele acestui ONG sunt două mămici care au născut gemeni prematuri și care spun că suportul familiilor cu astfel de copii este esențial.

"Un copil prematur îți schimbă viața în totalitate. Înseamnă foarte multă implicare și o perioadă de recuperare a lor care este foarte complicată. Este o continuă luptă pentru supraviețuire care trebuie susținută constant și continuu. Sunt mama a doi copii gemeni pe care i-am născut prematur și pentru care am luptat foarte mult să supraviețuiască și să se dezvolte. Acest proiect a fost demarat pentru susținerea celorlalte mămici care aduc pe lume prematuri și care au nevoie de suport și de informații corecte pentru îngrijirea prematurilor" , a declarat Diana Gămulescu, președintele Asociației "Unu și Unu".

Pe 17 noiembrie va fi marcată Ziua mondială a Prematurității, moment în care va fi lansat și un proiect online de informate a părinților cu copii prematuri.

În România, statisticile arată că peste 20.000 de copii se nasc prematur în fiecare an și că, mai puțin de jumătate dintre aceștia supraviețuiesc.

Această situație a clasat țara noastră pe locul I la capitolul mortalitate infantilă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4923 secunde