Sfatul medicului - Afectarea smalţului dinţilor vă poate slăbi structura dentară

409
Sfatul medicului - Afectarea smalţului dinţilor vă poate slăbi structura dentară - smaltdinti-1631884088.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu ştiaţi, hipoplazia smalţului este o alterare a dezvoltării ţesutului care acoperă şi protejează dinţii. Potrivit dr. Mihaela Ciupag, hipoplazia smalţului se referă la slăbirea acestui ţesut important al dinţilor. Problema este că această modificare a învelişului dinţilor poate provoca multe inconveniente.

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că smalţul dinţilor este cel mai superficial şi exterior ţesut al acestora şi este alcătuit, în special, din minerale. De fapt, acesta este alcătuit dintr-un set de cristale de calciu numite hidroxiapatite, fiind cel mai dur şi mai rezistent material din întregul corp. Funcţia sa principală este de a acoperi şi proteja. Dacă această structură este insuficientă sau slăbită, este posibil să aveţi de-a face cu o hipoplazie a smalţului.

Ce este hipoplazia smalţului? „Hipoplazia smalţului este o afecţiune a acestui ţesut dentar care nu s-a dezvoltat în mod corect. În general, apare atunci când dintele se formează. Rezultatul este un dinte cu un deficit de smalţ sau o calitate scăzută a ţesutului. Cert este că, în unele situaţii, manifestările acestei boli nu sunt vizibile, ci aproape imperceptibile. Alteori, însă, sunt cât se poate de evidente. Ele pot apărea ca pete albe, zgârieturi, găuri, scobituri, deteriorări ale formei şi texturii dinţilor. Suprafaţa este aspră, iar defectele menţionate sunt maro sau galben. În cele mai severe cazuri, există o absenţă totală a smalţului şi dinţii sunt mici şi deformaţi. După cum am menţionat deja, smalţul este responsabil de acoperirea şi protejarea dinţilor. Dacă acest ţesut este insuficient sau deteriorat, straturile interioare şi mai puţin dure ale dintelui pot fi expuse. Din acest motiv, hipoplazia smalţului este cunoscută şi ca dinte moale”, a explicat medicul. Specialistul a precizat că, din păcate, acest lucru generează următoarele complicaţii: durere, sensibilitate la frig, căldură şi dulciuri, dar şi un risc crescut de apariţie a cariilor ori un aspect inestetic al zâmbetului.

După cum am subliniat deja, problema apare în timpul creşterii şi formării dintelui, dar devine evidentă mai târziu. Totuşi, sunt câteva situaţii care favorizează apariţia hipoplaziei smalţului, iar aici trebuie menţionat că dinţii se formează în uter. Mineralele de calciu sunt depozitate, constituind astfel ceea ce va fi coroana viitoarelor elemente dentare. Ca urmare, orice factor care afectează sarcina poate afecta dezvoltarea smalţului, oprirea sau încetinirea formării acestuia.

Astfel, o boală maternă, febra mare, o infecţie în timpul sarcinii, aportul anumitor medicamente, dependenţa de droguri sau deficienţele nutriţionale pot provoca hipoplazie de smalţ la copilul în curs de dezvoltare. Desigur, există modele genetice moştenite care afectează formarea dinţilor. Unele defecte apar într-o zonă mică a unui singur dinte, dar pot exista cazuri mai grave în care sunt implicate mai multe elemente.

De asemenea, hipoplazia smalţului de origine genetică este adesea o manifestare a unui sindrom complex. Pierderea şi uzura smalţului poate fi cauzată şi de acţiunea factorilor externi asupra suprafeţelor dinţilor. Acest lucru scade calitatea şi grosimea ţesutului, expunând straturile mai moi şi mai adânci. Şi, deşi nu este un defect de dezvoltare, cum ar fi hipoplazia primară, apar aceleaşi modificări care caracterizează dintele moale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9939 secunde